fallback

Китайската борса с най-голяма месечна загуба от началото на 2009 г.

Южнокорейската борса в същото време бе втората най-печеливша в азиатския регион през април

12:43 | 30.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Предприетите от китайското правителство мерки за затягане на банковото кредитиране и вложенията в недвижими имоти дадоха своето отражение и на пазара на ценни книжа в Китай, който записа най-силния си спад от януари 2009 г.

Широкият китайски индекс Shanghai Composite изгуби 7,7% от стойността си през последния месец, а индексът на най-големите и ликвидни китайски компании CSI 300 потъна с 8,3% на месечна база. За това допринесе решението на китайското правителство да забрани публичните предлагания в сектора на недвижимите имоти, както и въведените по-строги изисквания за отпускане на ипотечни заеми.

Това според финансови анализатори ще намали възможностите за растеж на строителните компании, както и на тези, които инвестират в недвижими имоти, пише Bloomberg. Изтеглянето на мерките за подкрепа на икономиката на правителството може да навреди на потреблението, което трябва да се превърне в основен двигател на китайската икономика, за да се намали зависимостта й от износа.

Най-много през тази година са поевтинели акциите на строителните компании на фондовата борса в Шанхай, след като правителството съобщи, че банките трябва да намалят с 22% новите заеми, които ще отпуснат през тази година, а Китайската централна банка вдигна минималните им задължителни резерви. Повод за това даде рекордният ръст в цените на жилищата в големите градове през май.

Китайските индекси успяха да запишат първия си, макар и минимален, ръст за последните шест сесии днес, като Shanghai Composite се повиши с 0,1% до 2 870,61 пункта, а CSI 300 добави 0,2% до 3067,36 пункта. За това допринесе новината, че две от най-големите банки в Китай - Industrial & Commercial Bank of China и China Construction Bank, са отчели най-голяма печалба сред всички банки в света през първото тримесечие на тази година.

Печалбата на Industrial &Commercial Bank of China за първите три месеца възлиза на 41,55 млрд. юана (6,1 млрд. долара), а тази на China Construction Bank е 35,2 млрд. юана (5,17 млрд. долара). Техните акции обаче са поевтинели с 8,6% и 7,7% съответно от началото на тази година заради притесненията, че рекордната сума на заемите, отпуснати през 2009 г., ще увеличи рисковите активи на двете банки.

Изминалият месец донесе понижения още на борсовите индекси в Тайланд и Австралия. Тайландският индекс Thai се понижи с 4,3% през април заради политическата криза в страната, която се изостри в средата на месеца и доведе до кървави сблъсъци между демонстранти, които се обявиха против правителството на премиера Абхисит Веджаджив, и полицията. В Австралия S&P/ASX 200 се понижи с 1,4% на месечна база заради вдигането на основния лихвен процент в страната.

Фондовата борса в Южна Корея от друга страна стана една от най-печелившите в азиатския регион за последния месец. Индексът на най-добрите корейски публични компании KRX 100 нарасна с 3,1% на месечна база и стана вторият най-добре представил се индекс в региона за април след индонезийския Jakarta Composite. Eдна от най-големите компании в състава на KRX 100 – Samsung Electronics, днес обяви седемкратен ръст на своята печалба за първото тримесечие до 3,59 млрд. долара.

Доброто представяне на корейската фондова борса дойде на фона на добрите икономически данни за страната, които показаха, че индустриалното производство е нараснало с 22% на годишна база през март, а икономиката на Южна Корея, която е 15-та по големина в света, е ускорила рязко темпото на своя ръст до 1,6% на тримесечна и 7,8% на годишна база през първото тримесечие.

Последната за този месец борсова сесия в Азия донесе първия ръст на регионалния индекс MSCI Asia Pacific за последните четири дни. Той се повиши с 1% до 125,76 пункта и увеличи преднината си за април до 0,4%. MSCI Asia Pacific се понижи с 2,5% на месечна база през януари, след което добави по 0,5% и 6,5% през февруари и март.

 

Страна Борсов индекс Изменение за април (%)
Китай CSI 300 -8.32%
Китай Shanghai Comp. -7.67%
Тайланд Thai Index -4.29%
Австралия S&P/ASX 200 -1.40%
Хонконг Hang Seng -0.80%
Япония Nikkei 225 -0.29%
Индия BSE Sensex 30 -0.03%
Регионален MSCI Asia Pacific 0.41%
Нова Зеландия NZX 50 0.56%
Тайван Taiex 1.06%
Сингапур Straits Times 2.40%
Южна Корея KRX 100 3.02%
Индонезия Jakarta Comp. 7.24%

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:36 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още