fallback

Украйна на път да получи нов заем от МВФ за 19 млрд. долара

Ако преговорите с МВФ приключат успешно, то Украйна ще получи първия транш от новата кредитна линия още през юни

10:38 | 30.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Украйна и Международният валутен фонд (МВФ) съгласуваха основната част от споразумението, предвиждащо отпускане на страната на заем в размер на 19 млрд. долара през следващите две години и половина. Това съобщава украинската агенция Униан по информация от вицепремиера на страната Сергей Тигипко.

Украинският вицепремиер е обяснил, че за отпускането на заема МВФ изисква да се направят реформи в икономиката, в частност да се приеме нов данъчен кодекс, който да опрости данъчното облагане на бизнеса, а също така да бъде извършена приватизация на обектите, които държавата управлява неефективно.

При следващия тур на преговорите в средата на май Украйна и МВФ ще обсъждат приходната част на държавния бюджет и начина на балансиране на финансите на „Нафтогаз Украйна“.

Сергей Тигипко отбелязва, че ако преговорите с МВФ приключат успешно, то Украйна ще получи първия транш от новата кредитна линия още през юни.

Същевременно украинският вицепремиер е съобщил, че се прекратява окончателно изпълнението на предишната двугодишна кредитна линия от МВФ за Украйна, одобрена през 2008 г., която беше насочена за стабилизация на икономиката.

Тази кредитна линия е на обща стойност 16,4 млрд. долара и досега страната е получила по нея 10,5 млрд. долара. МВФ прекрати отпускането на траншове по нея през есента на миналата година, като основна роля за това имаше нарасналият до 12% от брутния вътрешен продукт (БВП) бюджетен дефицит и противоречивата икономическа политика на правителството.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:20 | 25.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още