fallback

Барозу: Спасяването на Гърция ще блокира разпростиране на кризата

До няколко дни помощта за гръцката държава ще бъде факт, уверява председателят на ЕК

09:03 | 30.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Многомилиардната спасителна помощ за Гърция ще бъде факт до няколко дни, като благодарение на нея ще се попречи на разрастването на кризата към други държави от еврозоната. Такова е мнението на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, предава Ройтерс.

Барозу се намира в Китай, където заедно с президента на страната Вън Дзябао са коментирали проблемите на Гърция. Дзябао е уверил председателя на ЕК, че Китай продължава да вярва в еврото, макар дълговата криза да се разраства из Европа.

„Не смятам, че има липса на доверие от Китай към Европейския съюз или към еврото“, е посочил председателят на ЕК.

Той заявява още, че китайските лидери не са споменавали за намерения да помагат на Гърция. Това опровергава твърденията, които се появиха по-рано тази година, че Китай ще купи голямо количество гръцки държавни ценни книжа.

Към момента делегациите на МВФ, ЕК и ЕЦБ, които се намират в Атина за преговори по спасителния план, постигат „солиден, бърз прогрес“, уверен е Барозу. Постигането на успех в спасяването на страната ще се отрази благоприятно на еврозоната и ще попречи на разпространението на кризата към други страни.

Вчера немски учени разпространиха прогноза, че спасителният пакет за Гърция може да достигне 100-120 млрд. евро за следващите три години. Това е доста повече от първоначално предвидените 45 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:29 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още