fallback

Цената на петрола скочи с над 2% и премина 85 долара*

За това допринесоха добрите икономически новини и поевтиняването на долара

09:05 | 30.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Петролът поскъпна силно по време на вчерашната борсова сесия в Ню Йорк, като цената му се повиши с над 2% и премина 85 долара за барел. За това допринесоха добрите икономически новини, които показаха, че броят на безработните в САЩ и Германия намалява, а индексът на икономическото доверие в еврозоната е стигнал двугодишен връх.

Поевтиняването на долара срещу повечето основни валути също помогна за поскъпването на енергийната суровина. Понижението на щатската валута се засили, след като стана ясно, че планът на еврозоната и Международния валутен фонд за спасяването на Гърция ще е готов най-вероятно до края на тази седмица, предаде Bloomberg.

Американският лек суров петрол с доставка през юни поскъпна с 1,96 долара, или 2,3%, до 85,17 долара за барел до края на вчерашната сесия на Нюйоркската петролна борса. Това е най-високото ниво на затваряне за последните две седмици. В часовете на днешната електронна търговия в Азия цената му се повишава с още 0,3% до 85,41 долара за барел.

Междувременно цената на брента с доставка през юни се вдигна над 87 долара за барел по време на днешната електронна търговия на Лондонската петролна борса. Вчерашната сесия донесе на петролните фючърси понижение в цената от 74 цента, или 0,9%, до 86,90 долара за барел.

През последните 12 месеца цената на енергийната суровина се е вдигнала със 67 на сто.

*Актуализирано към 9:05 ч. българско време

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:28 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още