fallback

Гръцката борса се изстреля в очакване на помощта

Основният индекс на борсата в Атина скача с над 6 на сто, акциите на водещите банки нагоре с по 10%

13:36 | 29.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Фондовият пазар в Гърция продължава да изненадва с представянето си и да приковава вниманието на инвеститорите. Днес е поредната сесия за последния месец, през която индексите извършват резки движения, а пазарната капитализация на банковия сектор се променя драстично.

Спекулациите, че договарянето на спасителния пакет е близо доведоха до мощен ръст на основния борсов индекс ASE Composite, който скача с 6,3 на сто към 13:30 часа българско време. От началото на сесията досега пък изтъргуваният на борсата оборот надхвърля 161 млн. евро.

На този фон финансовият сектор се представя изключително силно, като акциите на Geniki Bank са лидери по ръст с 14,9 на сто. Следват книжата на АТЕ, които поскъпват с 12,7 на сто и емисията на National Bank of Greece с 11,6 на сто.

Акциите на Hellenic Postbank и Eurobank EFG се изстрелват с по 11 на сто, а книжата на Alpha Bank скачат с 8,5 на сто.

На пазарните настроения не се отразяват мненията на водещи икономисти като Нуриел Рубини и Джим Креймър, които предричат тежки дни за еврозоната и вълна от държавни банкрути.

В очакване на помощта за Гърция еврото напредва до 1,3215 EUR/USD, след като вчера се срина до едногодишно дъно при 1,3113 EUR/USD.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:57 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още