fallback

Добивните компании донесоха трети пореден спад на азиатските борси

Най-много - с 1,1%, се понижи китайският индекс Shanghai Composite

11:33 | 29.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Добивните компании донесоха трети пореден спад на борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион заради притесненията на инвеститорите, че кризата със суверенния дълг на Гърция ще забави възстановяването на световната икономика.

Фондовата борса в Токио бе затворена днес заради честване на национален празник. Вчера Nikkei 225 изгуби 2,6% от стойността си.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, с изключение на Япония, губи 0,1% до 423,8 пункта, а цените на петрола и металите се понижиха по време на днешната азиатска търговия. Най-много поевтиняха акциите на компаниите от добивния и телекомуникационния сектор. MSCI Asia Pacific, с изключение на Япония, се понижи с 2% вчера, след като рейтингите на Гърция и Португалия бяха понижени, предаде Bloomberg.

Най-силен спад днес записа фондовата борса в Шанхай, където широкият индекс Shanghai Composite се понижи с 1,1% до 2 868 пункта, което е най-ниското му ниво за последните седем месеца и шеста поредна негативна сесия. За това допринесоха разпродажби в края на търговията, след като страната реши да наложи забрана върху публичните предлагания в сектора на имотите.

Най-много от днешните разпродажби в Китай пострадаха по-малките борсови компании, както и тези от потребителския сектор, заради подновените притеснения, че цените на акциите са станали твърде високи. В Хонконг главният индекс Hang Seng отстъпи с 0,3% до 20 878 пункта, в Южна Корея Kospi се понижи с 0,3% до 1 728,42 пункта, а в Тайван Taiex намаля с 0,3% до 8 054,05 пункта.

С понижение от 0,8% до 4 785,60 пункта завърши сесията в Австралия, докато в Нова Зеландия NZX 50 нарасна с 0,1% до 3 282,27 пункта, след като централната банка остави основния лихвен процент на ниво от 2,5% за 12-ти пореден месец. Ръководството на централната банка обаче загатна, че през следващите месеци може да се очаква постепенно затягане на паричната политика.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:07 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още