fallback

Гърция и Португалия потопиха световните борси

Свалените рейтинги на двете страни вдъхнаха още по-голям песимизъм на пазара

19:29 | 27.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Със силни понижения завършиха сесията във вторник борсите на Стария континент. Опасенията за дълговата криза в Гърция, които се прехвърлят и към други европейски държави, главно към Португалия, понижиха с над 3% паневропейския борсов индекс Stoxx Europe 600.

Сред най-големите губещи се наредиха банковите книжа, като тези в Гърция отбелязаха особено силен спад. Акциите на Alpha Bank се сринаха с 11%, тези на Piraeus Bank изгубиха близо 12 на сто, а гръцкият индекс ASE Composite се понижи с 2,86% до ниво от 1185 пункта.

В Португалия индикаторът PSI 20 изгуби над 5 на сто от стойността си.

Във вторник рейтинговата агенция Standard & Poor's понижи рейтингите на двете държави, поставяйки под съмнение способностите им да овладеят големите си задължения.

От Goldman Sachs пък заявиха, че през следващите три години на Гърция ще са й необходими 150 млрд. евро, като сегашният спасителен пакет от 45 млрд. евро няма да е достатъчен за рефинансирането на външния дълг на страната. Подобни колосални суми обаче няма да са по силите на Европа, като от Германия все по-често се чуват призиви Гърция да напусне еврозоната и да девалвира валутата си.

Неяснотата около ширещата се дългова криза в Европа повлия на всички капиталови пазари. В Лондон FTSE 100 падна с 2,6% до 5604 пункта, френският CAC40 се понижи с 3,82% до 3845 пункта, а немският DAX отстъпи с 2,73% до 6160 пункта.

Освен банковите книжа, поевтиняха още акциите на суровинните компании, спадове бяха отчетени и в принципно по-устойчивия хранителен сектор.

Със значителни понижения към момента се движат и основните индекси в Щатите. Спадовете варират от 1,4 до 1,9 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:24 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още