fallback

Сенатът: Goldman Sachs са манипулирали пазара

Банката е печелила на гърба на клиентите си, показват резултатите от проверката на американските законодатели

09:04 | 27.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Американската банка Goldman Sachs е спечелила милиарди долари по време на колапса на жилищния пазар за сметка на клиентите си. Това показва заключението от разследването на Сената по обвинението в пазарна манипулация, отправено от комисията по фондови борси и ценни книжа към банката.

Разследването се е занимавало с проучване на ситуацията, като са прегледани множество електронни писма. От тях станало ясно, че шефовете на банката са подвели инвеститорите, като са им продали финансови инструменти знаейки, че те ще загубят голяма част от стойността си, предава ВВС.

Заключенията и разкритията бяха обявени в законодателния орган на САЩ вчера, а днес се очаква шефът на банката Лойд Бланкфейн, както и няколко от останалите ръководни кадри на институцията, да се явят за изслушване от сенаторите.

На 16 април регулаторните органи в САЩ заведоха граждански иск срещу Goldman и един от ръководителите на банката за това, че са укрили съществена пазарна информация. В последствие, клиенти на банката са били подведени да направят инвестиции, които се е очаквало да бъдат лоши.

За момента от Goldman отричат каквато и да е вина по случая.

Един от основните аргументи в защитата на Goldman e това, че по време на ипотечната криза банката е изгубила доста пари. Това противоречало на обвинението, че финансовата институция е извлякла изгода от действията, които се определят от регулаторите като манипулативни.

Още по темата:

Ще предизвика ли Goldman Sachs нова борсова криза? Следвай парите, или как Wall Street ограби инвеститорите... Корпоративните акули са готови да разкъсат Goldman Sachs Шефът на Goldman отвърна на атаките срещу банката Goldman Sachs със завиден ръст на печалбата от 91% до 3,46 млрд. долара  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:00 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още