fallback

Финансовите пазари продължават да не вярват в спасението на Гърция

Облигациите отново се търгуват с рекордна премия, борсата в Атина пое надолу

17:06 | 26.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Несигурността около спасителната помощ за Гърция върна недоверието на финансовите пазари и предизвика нова нестабилност на фондовата борса в Атина и на държавните облигации.

Основната пречка пред реализирането на спасителния план, който е на стойност над 45 млрд. евро, се явява Германия. Правителството на страната изисква още строги мерки, които да гарантират орязването на бюджетния дефицит, преди да бъде дадено окончателното съгласие за кредитиране на Гърция.

Днес премията, която инвеститорите изискват, за да закупят гръцки правителствени облигации, а не немски, удари нов 12-годишен рекорд, предава CNBC. „Пазарът иска да види парите на масата, а не куфарчетата с обещани пари някъде под нея”, коментира Давид Шнауц от Commerzbank във Франкфурт.

Премията достигна до 614 базисни пункта, което е с 26 базисни пункта повече от петък. Акциите на гръцките банки пък падат средно с по 4 на сто, допълва агенцията. За момента основният индекс на борсата в Атина – ASE Composite, отстъпва с 1,7 на сто до 1 826 пункта.

Доходността на гръцките правителствени облигации скочи с 90 базисни пункта до 9,7%, а тази по двугодишните се изстреля с над 300 базисни пункта до 14,66 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:19 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още