fallback

Visa се съгласи да намали таксите по дебитните карти

Компанията иска да избегне антитръстовото разследване

15:33 | 26.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Компанията за кредитни и дебитни карти Visa Europe предложи да намали местните междубанкови такси, касаещи разплащания с карти за директен дебит с 60% - от 0,5% до 0,2% в опит да убеди Европейската комисия (ЕК) да прекрати антитръстовото разследване срещу компанията, съобщава Ройтерс.

„Приветствам готовността на Visa да намали таксите и да направи правилата си по-прозрачни“, коментира комисарят по конкурентоспособността Йоакин Алмуня

Намалението на трансграничните такси ще бъде 30%, каза говорителката на комисията Амелия Торес. Комисията съобщи, че ще наблюдава прилагането на предложените мерки.

След като предложените намаления на таксите влязат в сила, Комисията ще прекрати антитръстовото разследването срещу компанията в частта, която се отнася за дебитните карти. Що се отнася до кредитните карти на Visa, разследването ще продължи.

Намаляването на таксите от страна на Visa следва сходна стъпка, предприета от MasterCard през април 2009 г. По данни на ЕК около една трета от всички разплащателни карти в Европейската икономическа зона са Visa.

„Предложеното споразумение за междубанковите такси за транзакции с карти за директен дебит е важна стъпка към постигане на “Единна платежна зона в евро” (SEPA) и трайното изместване на неефективните кешови плащания в Европа“, казва президентът на Visa Europe Питър Айлиф.

По данни на компанията в Европа има над 390 млн. дебитни и кредитни карти Visа. За период от 12 месеца до декември 2009 г. тези карти са използвани за извършването на покупки и за тегленето на пари в брой на стойност над 1,4 трлн. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:45 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още