fallback

В Русия притеснени от по-бързия напредък на Набуко спрямо Южен поток

Успокоението за Южен поток е, че не се налага да си търси източници на газ

12:07 | 26.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Газпром продължава да съгласува маршрута на газопровода „Южен поток“ и преди дни беше подписано последното необходимо междуправителствено споразумение – с Австрия, докато в същото време конкурентният проект за газопровода „Набуко“ върви с по-бързи темпове и миналата седмица беше обявен предварителен търг за покупка на тръби. Това пише днес руският вестник „Комерсант“ в коментар относно развитието на двата проекта напоследък.

В края на миналата седмица компанията за реализация на „Набуко“ обяви началото на предквалификационен (без обвързващо споразумение за покупка) търг за покупката на материали за строителството на газопрвода на обща стойност около 3,5 млрд. евро. Става въпрос за доставка на 200 хил. т тръби с дължина по 12,5 м и тегло по 9 тона, а също и на клапи и съединения за тях. Срокът на подаване на заявките е до 17 май.

Според информацията на руската медия в края на юли операторът на „Набуко“ ще обяви окончателен търг за покупка на необходимите тръби, като засега не се уточнява колко време ще продължи той. Предвижда се инвестиционното решение за реализацията на „Набуко“ да бъде взето до края на 2010 г.

От ръководството на компанията „Набуко“ са посочили, че маршрутът на първата част на газопровода е вече уточнен и сега тече процес в съответните страни по получаване на екологични разрешителни и отчуждителни процедури на земя.

Газопроводът ще е с дължина 3300 км и се предвижда да преминава през Турция, Австрия, България, Румъния, Унгария. Строителството на първата част на проекта по план е предвидено да започне още през 2011 г. и да завърши през 2013 г., като капацитет му ще бъде само 8 млрд. куб. м годишно. Цялостното завършване на строителството се предвижда за 2018 г., когато той би трябвало да достигне капацитет от 31 млрд. куб. м годишно. Проектната стойност на „Набуко“ е 7,9 млрд. евро. Като потенциални източници на газ за „Набуко“ се определят Азербайджан, Туркменистан, Ирак и Иран.

В същото време руският проект „Южен поток“ (в който 50% участие има и италианската Eni) още не е получил всички необходими разрешения за преминаването по набелязания маршрут. Турция би трябвало да вземе решение за преминаването на газопровода през нейната акватория на Черно море до началото на ноември. А дотогава Газпром ще разработва варианти за маршрути на газопровода, включително и такъв с отклонение към Румъния, която също заяви желание за участие в проекта.

Капацитетът на „Южен поток“ се предвижда да бъде 63 млрд. куб. м природен газ годишно. Стойността му, според различни оценки, варира в широките граници от 8 млрд. евро до 24 млрд. евро. Според плановете от 2015 г. той трябва да започне доставки на газ за България, Сърбия, Словения, Унгария, Австрия, Гърция, Италия и евентуално Румъния.

Руски експерти коментират, че „Южен поток“ все пак може да спечели в надпреварата с „Набуко“, тъй като европейският проект не си е осигурил ресурсна база, а на Газпром не е необходимо да търси доставчици на газ и сключва договори с тях. Експертите допълват, че по-ясна представа кой проект ще бъде завършен по-рано, ще може да се получи след вземане на окончателното инвестиционно решение и по двата проекта за газопроводи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:48 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още