fallback

Срещата на Фед и данните за БВП ще държат Wall Street под напрежение

През следващите дни излизат и финансовите резултати на Chevron, Exxon Mobil и Procter & Gamble

09:47 | 26.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовият оптимизъм изглежда се е настанил трайно на щатските борси, като индексът на 30-те най-големи американски компании Dow Jones Industrial Average завърши с ръст последните осем седмици. Това е най-продължителното му рали от 2004 г., като заедно с S&P 500 той се намира на най-високото си ниво от септември 2008 г. Междувременно Nasdaq Composite се повиши до двугодишен връх.

Срещата на Федералния резерв, която ще се състои тази седмица, финансовите резултати на редица големи борсови компании и данните за брутния вътрешен продукт и потребителското доверие обаче ще държат Wall Street под напрежение през следващите няколко дни.

Досега 83% от компаниите от широкия индекс S&P 500, публикували финансовите си резултати за първото тримесечие, са надминали пазарните очаквания. Средният ръст на тяхната печалба спрямо миналата година е 50%, като най-внушителен е той при финансовите и технологичните компании, предаде CNN. Това обаче се дължи не само на възстановяването на икономиката, но и на ниската база за сравнение от миналата година.

Фискалната криза в Гърция, задаващата се регулаторна реформа във финансовия сектор на САЩ и разследването срещу Goldman Sachs за измама с ипотечни ценни книжа ще продължават да хвърлят сянка върху финансовите пазари в САЩ и по целия свят и през тази седмица.

През тази седмица 164 компании от индекса S&P 500 ще съобщят своите тримесечни резултати, както и няколко компонента на Dow Jones IA - петролните Chevron и Exxon Mobil, както и Procter & Gamble. Важни ще бъдат още финансовите отчети на автомобилната Ford Motor, на производителя на процесори Texas Instruments и компанията за доставки UPS.

В понеделник няма важни икономически данни, но в Сената ще започне дебат относно реформата във финансовия сектор на страната.

Във вторник излизат едни от най-важните данни за цените на жилищата в САЩ – тези на S&P/Case-Shiller, които показват промяната в цените на имотите в най-големите градове в страната. Според анализатори те ще отчетат спад от 0,1% през февруари, след като през януари се понижиха с 0,7 на сто. В същия ден излиза и индексът на потребителското доверие на Conference Board, който е важен ориентир за икономическите нагласи на домакинствата.

Тогава в Сената на САЩ ще се проведе и изслушване за ролята на инвестиционните банки за кризата от 2008 г., като показания ще дадат и главните изпълнителни директори на банката Goldman Sachs Лойд Бланкфейн и Фабрис Тур, който бе обвинен в манипулация на ипотечния пазар преди седмица.

В сряда приключва двудневната среща на Федералния резерв и ще бъде обявена основната лихва, която според икономисти ще остане без промяна на ниво от 0,25 на сто. Изявлението на председателя на Федералния резерв Бен Бернанке ще бъде още по-важно, защото ще даде знаци на инвеститорите кога може да се очаква затягане на паричната политика в страната.

Както обикновено в четвъртък излизат данните за новите молби за помощи при безработица, а още по-важни ще бъдат петъчните данни за брутния вътрешен продукт (БВП) на САЩ през първото тримесечие. Според анализатори предварителната оценка ще покаже ръст на БВП от 3,5% спрямо четвъртото тримесечие на миналата година, когато американската икономика се разрасна с рекордните за последните шест години 5,6 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:49 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още