fallback

Темпът на банковите фалити в САЩ намалява

Пикът вероятно ще е към края на годината, смята Шийла Беър, председател на Федералната корпорация по депозитно застраховане (FDIC)

23:07 | 23.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Банковите фалити в САЩ са започнали да намаляват темпа си и вероятно ще отбележат пик към края на годината, е заявила пред CNBC Шийла Беър, председател на Федералната корпорация по депозитно застраховане (FDIC).

“През миналата година имахме 140 банкови фалита, а от началото на тази те са 50, но темпът намалява”, казва тя.

„Смятаме, че фалиралите банки през тази година ще са повече от миналата, но общата сума на активите им ще бъде по-малка.”

Шийла Беър, която прогнозира през декември, че фалитите ще се увеличат, е променила мнението си. „Някои от банките, които мислехме, че ще фалират, не го направиха, а пък други успяха да наберат капитал.”

Беър коментира и критиките, че законопроектът за финансовата реформа всъщност ще направи регулирането на банките по-трудно.

Според нея той осигурява систематичен начин за правителството да поеме контрола върху голяма финансова институция, изпаднала в затруднение, без да се прибягва до финансиране с бюджетни средства.

Законопроектът предвижда резервен фонд в размер на 50 млрд. долара, който да се попълва именно от големите банки. Според Беър такъв фонд ще попречи бъдещи фалити като този на Lehman Brothers да предизвикат пазарна паника.

„Процедурата по несъстоятелност не работи”, твърди Шийла Беър. „Тя е внезапна и разрушава кредита, осигуряван от голяма банка. Тя незабавно дава право на отсрещните страни по дериватни сделки да изискат цялото обезпечение по сделката от фалиралата институция. Това създава огромни ликвидни проблеми.”  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:26 | 03.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още