fallback

Moody's даде стабилна перспектива на дълга на Исландия

Възобновеното изплащане на заема от МВФ за Исландия ще гарантира външната ликвидност на страната

15:32 | 23.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Международната агенция за кредитен рейтинг Moody's повиши перспективата пред държавния дълг на Исландия от негативна на стабилна, след като Международният валутен фонд (МВФ) поднови този месец изплащането на заема, който отпусна на страната през ноември 2008 г., за да я спаси от фалит.

Възобновяването на изплащането на заема от МВФ ще подкрепи Исландия при изплащането на задълженията по нейния държавен дълг през следващата година. Държавните ценни книжа на островната страна имат най-ниския инвестиционен рейтинг по скалата на Moody's, или рейтинг Baa3, предаде Bloomberg.

На 16 април МВФ преведе на Исландия транш от 160 млн. долара. Подновеното изплащане на заема от МВФ даде на страната достъп до допълнителни 673 млн. долара, предоставени от скандинавските страни и Полша, за да засили своите валутни резерви.

Исландия получи заем от 2,1 млрд. евро от МВФ и скандинавските страни в края на 2008 г., след като банковата й система се срина, последвана от исландската валута.

Еврооблигациите на Исландия, които падежират през 2011 г. и 2012 г., имат обща номинална стойност от 1,25 млрд. долара, показват изчисленията на Moody's.

Изплащането на заема за Исландия обаче бе преустановено заради споровете около търговската марка Icesave, използвана от фалиралата исландска банка Landsbanki за обслужване на клиенти в Холандия и Великобритания. Исландия дължи над 5 млн. долара компенсации на вложителите от тези две страни във фалиралата банка Icesave.

Според кредитните анализатори на Moody's възстановяването на кредитната линия на МВФ за Исландия гарантира външната ликвидност на страната и ще подкрепи икономическото й възстановяване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:21 | 20.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още