fallback

Гърция поиска спасителната помощ от еврозоната и МВФ

Страната ще получи кредит от 45 млрд. евро, борсата в Атина скочи рязко

13:04 | 23.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Гърция поиска официално предложената от еврозоната и Международния валутен фонд (МВФ) помощ, като това стана с обръщение на премиера на страната Георгиус Папандреу.

„Задължително е да поискаме активирането на предложения механизъм за помощ“, заяви гръцкият премиер, цитиран от CNBC. „Моментът настъпи. Това е необходимост. Жизнена необходимост, национална нужда“, посочи Папандреу.

Очаква се така окончателно да се сложи край на неяснотата около бъдещето на Гърция и проблемите с осигуряването на финансиране, посочват анализатори. Предложената помощ от страна на еврозоната и МВФ е в размер на 45 млрд. евро под формата на кредити, се казва в информация, разпространена от Ройтерс.

След съобщението борсата в Атина пое рязко нагоре, като основният индекс ASE Composite скача с над 5 на сто. Пазарната капитализация на водещите банки в страната – Piraeus, Eurobank EFG, Alpha Bank и National Bank of Greece се изстреля мощно и малко преди 13 часа българско време акциите им поскъпваха с по между 6 и 8 на сто.

Рисковата премия по гръцките облигации се понижи рязко след постигнатия вчера пореден рекорд, като т.нар. суап за защита от банкрут се сви до 590 пункта. Това означава, че за застраховането на 10 млн. долара гръцки държавни облигации трябва да се плаща премия от 590 хил. долара годишно за срок от пет години.

Еврото също бе повлияно от очакваното събитие, като успя да се откъсне от едногодишното дъно, регистрирано срещу долара тази нощ. Поскъпването на еврото вече е с над 100 пипса до 1,3330 EUR/USD.

Вчера Гърция изпита сериозни неприятности, тъй като рейтинговата агенция Moody's понижи рейтинга на правителствените облигации. Доходността по тях пък скочи до рекордно високи нива – 8,8 на сто по десетгодишните и над 10 на сто по двугодишните.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:58 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още