fallback

Унгарските ДЦК може да станат любими на инвеститорите в ЦИЕ

Суаповете за защита от фалит на Унгария са с 300 базисни пункта по-ниски от тези на Гърция

11:36 | 23.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Унгария може да стане предпочитана дестинация в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) за инвеститорите в държавни ценни книжа (ДЦК), в случай че дясноцентристката партия Фидес успее да укрепи мандата си с две трети мнозинство в парламента и го използва, за да ремонтира публичните финанси на страната и държавната й администрация, коментира Bloomberg.

Фидес, ръководен от бившия премиер на страната Виктор Орбан, спечели повече от половината места в парламента след изборите на 11 април и ще формира новото правителство на страната. Анализатори от RBS смятат, че Унгария може да се превърне в любимец на инвеститорите в ЦИЕ, ако Фидес се придържа към плана за намаляване на бюджетния дефицит.

Унгария, която бе един от лидерите в прехода от комунизъм към свободна пазарна икономика през 90-те, изгуби част от своята инерция, след като няколко поредни правителства увеличиха значително нейния държавен дълг, финансирайки със заеми все по-големите си разходи.

Унгария се намира в петата си година на строги мерки за съкращаване на бюджетния дефицит, който бе най-голям сред всички страни в Европейския съюз (ЕС) през 2006 г., но бе съкратен до 4% от брутния й вътрешен продукт през 2009. Фидес планира да намали данъците, за да повиши конкурентоспособността на икономиката и да намали още дупката в бюджета.

Мнозинството на Фидес в парламента според анализатори от KBC Asset Management ще укрепи доверието на инвеститорите в способността на Унгария да стабилизира публичните си финанси и да си сътрудничи с Международния валутен фонд. През 2008 г. Унгария се принуди да вземе заем от 20 млрд. евро от МВФ, за да избегне фалит в разгара на финансовата криза.

Държавният дълг на страната може да нарасне до 80% от БВП през тази година спрямо 78,3% през 2009 г. Унгарският форинт е поскъпнал с 15% срещу еврото през последните 12 месеца и е втората най-добре представяща се валута сред тази на всички развиващи се европейски страни, след полската злота.

Унгарският борсов индекс BUX се е удвоил през последните 12 месеца, което е знак за растящо доверие в унгарската икономика. Цената на суаповете за защита от фалит на Унгария падна до най-ниското си ниво от октомври 2008 г. В момента тя е с 300 базисни пункта по-ниска от суаповете за защита от фалит на Гърция, докато през септември 2008 г. бе с над 150 базисни пункта по-висока.

Унгарската икономика се сви с 6,3% през 2009 г., като МВФ очаква рецесията да отслаби своята хватка в Унгария през тази година и икономиката на страната да се свие с 0,2 на сто.

Фидес възнамерява да предоговори и удължи заема от МВФ. Новото правителство ще представи до края на май новата си прогноза за бюджетния дефицит за тази година.

Според анализатори Унгарската централна банка може да намали основния лихвен процент в страната с 0,25 процентни пункта в понеделник до 5,25%. В неделя ще се проведе втория тур на парламентарните избори в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:22 | 06.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още