fallback

Отчетът на Volvo - поредният показател за възстановяващата се икономика

За първи път от пет тримесечия компанията излиза "на зелено"

10:42 | 23.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Шведската група Volvo, която е вторият по големина производител на камиони в света, изненада приятно пазара в петък, обявявайки по-силни от очакваните тримесечни резултати.

След пет последователни тримесечия „на червено“ компанията е успяла да отчете печалба за януари-март 2010, която възлиза на 1,7 млрд. крони (234 млн. евро), съобщава Bloomberg. Загубата за първото тримесечие на 2009 беше 4,2 млрд. крони.

Средните прогнози на анализатори, запитани от агенцията, бяха за поредна загуба – от 8 млн. крони.

Камионите и строителното оборудване са допринесли за 81% от приходите на Volvo, които за тримесечието се равняват на общо 58,61 млрд. крони, или повишение с 4,5% на годишна база.

От компанията уточняват, че подобрението на финансовите й резултати в голяма степен се дължи на свиването на разходите, осъществено чрез съкращаването на хиляди работни места в разгара на финансовата криза.

С подобрението на икономическата ситуация търсенето към продуктите на Volvo отново се е засилило, става ясно от изявление на групата. Според прогнозите на производителя пазарът на камиони в Европа ще се повиши с 10% през тази година. Толкова се очаква да бъде растежът и в Северна Америка.

Отчетът на Volvo е поредният в последните дни, показващ оптимизъм за глобалната икономика, след като редица световни компании оповестиха значително по-добри финансови резултати от очакванията и ревизираха във възходяща посока краткосрочните си прогнози.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:30 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още