fallback

Обама разкритикува Уол Стрийт за опозицията срещу готвените реформи

САЩ почти беше доведен до втора Голяма депресия от “липсата на отговорност – от Уол Стрийт до Вашингтон”, заяви президентът на САЩ

19:45 | 22.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Президентът на САЩ Барак Обама призова финансовата индустрия да прекрати своите “гневни усилия” да се бори с плана му за регулации в сектора, тъй като, ако не се наложат по-строги правила на пазара, щатската икономическа система ще бъде изложена на риск, предаде Bloomberg.

САЩ почти беше доведен до втора Голяма депресия от “липсата на отговорност – от Уол Стрийт до Вашингтон”, е заявил Обама в реч в Ню Йорк.

“Някои на Уол Стрийт забравиха, че зад всеки изтъргуван долар има семейство, което иска да си купи къща, да плаща за образование, да започне бизнес или да спестява за пенсиониране”, е подчертал президентът в изказването си пред аудитория от около 700 души, сред които и изпълнителни директори от финансовия сектор. “Това, което се случва тук (на Уол Стрийт), има реални последствия в цялата страна.”

Президентът отново е изложил аргументите си за предлаганите реформи, чието приемане приближава финален етап.

По думите на Обама финансовите фирми, също както и данъкоплатците, ще имат полза от налагането на нови стандарти за предотвратяване на „безразсъдното поемане на риск“ и по-прозрачния пазар за търговия на деривативни инструменти.

Очаква се Сенатът да разгледа предлаганите реформи следващата седмица. С промените ще се създаде независим регулатор във Федералния резерв, който ще помага на потребителите при търговия с финансови инструменти, както и механизъм, чрез който да се раздробяват твърде големите финансови институции в случай на фалит.

Камарата на представителите вече прие своя версия на закона и двете камари на Конгреса ще трябва да съгласуват своите варианти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:01 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още