fallback

Остър спад на щатските борси заради технологичния сектор

Акциите на Starbucks поскъпват с над 6%, след като печалбата на компанията нарасна близо девет пъти

18:10 | 22.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Предпоследната за тази седмица борсова сесия в САЩ започна с понижения за трите основни индекса главно заради разпродажби в технологичния и добивния сектор. 

Силното увеличение на производствената инфлация в САЩ, както и поредната серия от тримесечни финансови резултати на големи американски компании, също бяха в центъра на внимание на инвеститорите на Wall Street.

Индексът на 30-те най-активно търгувани борсови компании с най-голяма пазарна капитализация Dow Jones IA се понижава с 0,6% до 11 055,70 пункта час и половина след началото на сесията. Широкият борсов измерител S&P 500 отстъпва с 0,7% до 1 197,35 пункта, а междувременно на борсата Nasdaq индексът Nasdaq Composite губи 0,6% до 2 490,65 пункта.

Вчерашната сесия донесе разнопосочни движения на индексите, след като добрите финансови отчети на редица големи компании не успяха да компенсират притесненията относно разследването срещу Goldman Sachs и дълговата криза в Гърция.

Акциите на Starbucks поскъпват с над 6% до 26,92 долара на борсата Nasdaq, след като стана ясно, че печалбата й се е увеличила близо девет пъти за последните 12 месеца.

Акциите на eBay обаче поевтиняват с 8% до 24,21 долара, след като прогнозните й резултати за текущото тримесечие се оказаха по-лоши от очакваното и засенчиха 11-процентния ръст на печалбата за първите три месеца на годината.

Икономическите данни от днес показаха, че производствената инфлация в САЩ се е ускорила до 6% през март, което надмина очакванията и се оказа най-високото й ниво от септември 2008 г. насам.

Новите молби за помощи при безработица в същото време намаляха с 24 хил. до 456 хил. за миналата седмица, като се понижиха от най-високото си ниво за последните два месеца. Добри бяха и данните за продажбите на съществуващи жилища през март, които се увеличиха с близо 7% на месечна база.

След края на днешната борсова сесия ще излязат финансовите резултати на Microsoft и Amazon, както и тези на оператора на кредитни карти American Express.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:23 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още