fallback

Русия и Египет излизат на международните пазари с емисии държавен дълг

Двете страни не са емитирали дълг в чуждестранна валута от години, очаква се Русия да събере 7 млрд. долара, Египет – 1,5 млрд.

08:51 | 22.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Днес се очаква нови две страни да прибегнат до финансиране чрез емисия на облигации в чуждестранна валута. Това са Русия, която не е правила това от 1998 година и Египет, където не са пускани подобни книжа от девет години.

Прогнозите на анализаторите са, че Русия с лекота ще пласира две емисии с размер по 3,5 млрд. долара днес. Едната емисия облигации е петгодишна, а другата – със срок от 10 години, предава Bloomberg.

Египет пък се надява да продаде десетодишни държавни облигации на стойност 1 млрд. долара, както и да набере още 500 млн. долара от 30-годишни книжа.

Двете държави излизат на международния пазар след дълго отсъствие заради силния спад на премийната доходност, която инвеститорите изискват от облигациите на развиващите се страни спрямо тези, емитирани от САЩ.

На 15 април тази година премията между американските ДЦК и тези на развиващите се страни се сви до 2,309 процентни пункта, което е най-ниското й ниво от декември 2007 година. От тази гледна точка най-големият облигационен фонд в света – Pimco, препоръча пренасочване от облигациите на развитите страни към тези на развиващия се свят.

Подобни настроения се подхранват и от анализите на Международния валутен фонд, които показват, че развиващите се страни ще нараснат с три пъти по-бърз темп от развитите през тази година.

Емисиите на Русия ще бъдат в долари, което се случва за пръв път от мораториума върху външния дълг на страната, наложен през 1998 година. Заради това действие тогава се стигна до остра борсова криза в Централна и Източна Европа, която постепенно се разпространи и в Азия.

Очаква се страната да предложи доходност със 125 базисни пункта по-висока от тази по петгодишните американски облигации и със 135 базисни пункта по-висока от тази по десетгодишните.

По отношение на Египет се очакват доходности от 5,875 на сто по 10-годишната емисия и около 7 на сто по 30-годишната.

Прогнозите на Световната банка са, че тази година Русия ще постигне икономически ръст от 5,5 на сто. Правителството на Египет пък е заложило растеж от 5 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:42 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още