fallback

МВФ: Световната икономика ще нарасне повече от очакваното тази година

Фондът предложи всички финансови институции да плащат банков данък, първоначално плосък, както и допълнителен данък върху печалбата и високите възнаграждения

17:15 | 21.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Световната икономика ще нарасне повече от прогнозираното тази година – с 4,2% на сто, по оценка на Международния валутен фонд, предаде ВВС.

Само преди два дни, в понеделник, от МВФ прогнозираха ръст на глобалната икономика за тази година от 4 на сто, през януари очакванията им бяха за 3,9 на сто ръст, а през октомври - за 3,1 на сто.

Възстановяването в много развити икономики обаче остава слабо, а голямата задлъжнялост на правителствата представлява проблем, с който трябва да се справят, подчертават от фонда.

От международната финансова институция са изразили опасенията си от продължаващия недостиг на банково кредитиране, като очакванията са тази тенденция да се задържи още.

От фонда предупреждават, че правителствата не бива да започват да намаляват стимулите за икономиките си преди следващата година, с изключение на страните с високо ниво на задлъжнялост, с което трябва да се справят незабавно, като Гърция.

Отделните държави трябва да постигнат споразумение относно регулаторната реформа в банковия сектор, подчертават от МВФ. Фондът предложи всички финансови институции да плащат банков данък, първоначално плосък, както и допълнителен данък върху печалбата и високите възнаграждения.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:34 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още