fallback

Технологичните компании повишиха азиатските индекси

Фондовите борси в региона постигнаха най-силния си ръст за последните пет седмици

11:54 | 21.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси в азиатския и тихоокеанския регион се повишават за втори пореден ден днес, като отчетоха най-силния си ръст за последните пет седмици, подкрепени от добрите финансови резултати на технологичните компании Apple и Elpida Memory.

Междувременно еврото изгуби позиции срещу японската йена и повечето валути в азиатския регион в очакване на днешната среща на страните от еврозоната. Te ще дискутират условията по заемa от 30 млрд. евро, който решиха да предоставят на Гърция, в случай че страната не може да получи заем от международните финансови пазари, пише Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, скочи с 1,1% до 127,37 пункта. Това е най-силният му ръст от 26 март, а за това в най-голяма степен допринесоха технологичните компании в неговия състав.

С най-силен ръст от близа 2% днес се отличиха борсовите индекси в Китай, Южна Корея и Япония. В Китай широкият индекс Shanghai Composite нарасна с 1,8% до 3 033,28 пункта, подпомогнат най-вече от компаниите в суровинния сектор. Златото, платината, алуминият и медта поскъпват по време на днешната сесия, а цената на петрола се вдигна над 84 долара за барел.

Японският Nikkei 225 добави на свой ред 1,7% до 11 090 пункта, като акциите на Elpida Memory, която е най-големият производител на памет за компютри в страната, поскъпнаха с 3,3%. Elpida обяви първата си годишна печалба за последните три години в размер на 21,4 млн. долара за 12-те месеца до 31 март, която се оказа по-голяма от пазарните очаквания.

На борсата в Южна Корея акциите на най-големия производител на компютърни чипове, широкоекранни телевизори и мобилни телефони в Азия Samsung Electronics, поскъпнаха с 2,8%. Това помогна на широкия южнокорейски индекс Kospi да се повиши с 1,7% до 1 747,58 пункта.

В Австралия индексът на сините чипове S&P/ASX 200 се повиши с 0,6% до 4 954 пункта, а в същото време на фондовата борса в Нова Зеландия главният индекс NZX 50 завърши сесията с ръст от 0,4% до 3 304,97 пункта. Днес стана ясно, че индексът на водещите индикатори, който предсказва посоката на развитие на австралийската икономика, е отчел ръст за девети пореден месец, като е нараснал с 0,5% на месечна база през февруари.

Показателят вече се намира на най-високото си ниво за последната година и половина и чертае още по-добри перспективи пред австралийската икономика, която е 13-та по големина в света и единствена сред развитите икономики избегна рецесията през миналата година. 

Индексът на водещите индикатори се изчислява от австралийската финансова група Westpac и обединява осем показателя, които следят и предсказват икономическата активност в страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:17 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още