fallback

Путин: Руската икономика излезе от рецесията

Икономиката на Русия обаче още не е излязла от кризата, смята премиерът

17:38 | 20.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Руската икономика излезе от рецесията и започна да се възстановява, заяви премиерът на Русия Владимир Путин по време на обширния си доклад днес за работата на правителството за миналата година, изнесен пред Държавната дума, съобщиха руски медии.

По думите на Путин рецесията е приключила за руската икономика и освен това сега условията за движение напред са много добри. Според руския премиер това не означава, че страната е излязла от кризата, но рецесията е приключила.

Путин се обосновава, че да направи тези изводи му дават основание последните данни за развитието на руската икономика. Той посочва, че предварителните резултати за първото тримесечие на годината внушават оптимизъм – ръстът на промишленото производство е достигнал 5,8%, а реалните доходи на населението са се повишили със 7,4%.

Руският премиер добавя, че има голяма вероятност официалната прогноза за ръст на брутния вътрешен продукт на страната за 2010 г. от 3,1% да бъде надмината и той да достигне около 4%. Путин отбелязва, че ключовите отрасли на реалната икономика и финансовата система излизат от глобалните изпитания и влизат в добра форма.

Путин подчертава в речта си, че е необходимо да се запази тенденцията от миналата година за понижение на инфлацията, когато тя се забави до 8,8% (най-ниското ниво от 18 години насам), като за тази година е средно 5-6%.

Руският премиер коментира още, че е рано да се премахне плоският данък от 13%, тъй като въвеждането му е повишило събираемостта. Прогресивният подоходен данък може да се върне, когато администрацията започне да работи както трябва и данъците започнат да се събират както следва, е заявил още Путин.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:15 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още