fallback

Goldman Sachs със завиден ръст на печалбата от 91% до 3,46 млрд. долара

Приходите на банката от търговия с дългови книжа, валути и суровини достигат 7,39 млрд. долара

15:44 | 20.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Инвестиционната банка Goldman Sachs, чието име нашумя през последните дни заради разследването във връзка с повдигнатите срещу нея обвинения за измама с ипотечни ценни книжа, изненада своите акционерите с новината, че печалбата й е нараснала доста повече от очакваното с 91% през първото тримесечие на тази година, предаде Bloomberg.

Goldman Sachs, която е известна като една от най-старите и печеливши инвестиционна банки на Wall Street, бе замесена в скандално разследване, след като финансовите регулаторни органи в САЩ я обвиниха в пазарна манипулация, конфликт на интереси и крупни измами с ценни книжа, обезпечени с високорискови ипотечни заеми.

Нетната печалба на банката за трите месеца до края на март се увеличава до 3,46 млрд. долара, или 5,59 долара на акция, в сравнение с положителен резултат от 1,81 млрд. долара, или 3,39 долара на акция, година по-рано. Анализаторите прогнозираха базираната в Ню Йорк Goldman Sachs да отчете печалба на акция от 4,14 долара.

Приходите на банката от търговия с дългови книжа, валути и суровини се увеличават с 13 на сто за първите три месеца на годината до 7,39 млрд. долара. Постъпленията от търговията с акции скачат с 18% на годишна база до 2,35 млрд. долара. Разходите за заплати и бонуси, които са най-голямо перо в разходната част на бюджета на банката, нарастват със 17% до 5,49 млрд. долара, което се равнява на 43% от цялостните й приходи.

Главният изпълнителен директор на банката Лойд Бланкфейн има тежката задача да изчисти нейната репутация, след като Комисията по ценните книжа и борсите в САЩ я обвини, че умишлено е мамила инвеститори във високорискови ипотеки през 2007 г. Разследването може да засенчи финансовите й резултати според анализатори.

Акциите на инвестиционната банка, които поевтиняха с цели 13% в петък след новината, че тя ще се разследва от финансовите регулатори в САЩ, поскъпнаха с 1,6% вчера на Нюйоркската фондова борса. Повод за това даде новината, че Комисията по ценните книжа и борсите се колебае дали да заведе дело срещу Goldman Sachs.

През последните 12 месеца пазарната капитализация на финансовия гигант е нараснала с над 35% до близо 86 млрд. долара.

Ръководството на Goldman Sachs засега се въздържа да коментира повдигнатите обвинения за измама и единствено благодари на своите клиенти и акционери за оказаната от тях подкрепа в този труден момент.

Разследването срещу банката неминуемо ще навреди на нейната репутация и според анализатори може да накара много нейни клиенти да се прехвърлят към конкуренти. Другото тяхно притеснение е, че случаят може да повдигне серия от допълнителни съдебни дела срещу Goldman Sachs, което ще се отрази негативно на нейната печалба.

Американската застрахователна компания AIG, която за малко не фалира през 2008 г. заради ипотечни книжа, подобни на тези, заради за които сега Goldman Sachs се разследва от регулаторните органи, съобщи, че ще съди банката заради 2 млрд. долара загуби, причинени от измамната схема

Други два банкови гиганта в САЩ на свой ред впечатлиха финансовите пазари със солидни резултати за първото тримесечие от съответно 5,52 млрд. долара за Bank of America, 5,46 млрд. долара за JPMorgan и 4,4 млрд. долара за Citigroup.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:32 | 31.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още