fallback

Азиатските борси се възстановиха от силните спадове

Тайландският индекс SET записа първия си ръст за последните две седмици, като скочи с 4%

12:49 | 20.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Фондовите борси в азиатския и тихоокеанския регион успяха да се възстановят частично от големите разпродажби през предишните два дни, които им донесоха най-големите загуби за последните два месеца. Финансовите компании отново бяха в центъра на внимание на инвеститорите, но този път като най-печелившите в региона, предаде Bloomberg.

Регионалният борсов индекс MSCI Asia Pacific, който включва публични дружества от десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се повишава с 0,5% до 126,15 пункта. Цените на металите се вдигнаха, след като курсът на долара пое надолу, а цената на петрола се вдигна от триседмичното си дъно от 81,45 долара за барел, което достигна вчера.

По-големият икономически оптимизъм понижи курса на йената срещу всички основни валути, а това подкрепи акциите на компаниите износителки на фондовата борса в Токио. Широкият японски индекс Topix добави 0,1% до 972 пункта, но Nikkei 225 се понижи 0,1% до 10 900 пункта, след като индексът на бизнес активността в сектора на услугите се понижи. Показателят, който следи стойността на закупените от компаниите услуги, намаля с 0,2% на месечна база през март.

На борсата в Хонконг Hang Seng нарасна с 1% до 21 624 пункта и компенсира част от силния си спад в понеделник. Широкият китайски индекс Shanghai Composite обаче остана на отрицателна територия и днес със загуба от 0,1% до 2 979 пункта. Новината, че китайското правителство е наложило забрана на банките да отпускат заеми за покупката на трети имот предизвика силни разпродажби на акции от строителния и жилищния сектор през последните дни.

С първи ръст за последните три сесии се отличи южнокорейският индекс Kospi, който добави 0,6% до 3 616,18 пункта. В Индия BSE Sensex 30 намали първоначалния си ръст от 0,8% до 0,1%, след като Индийската централна банка увеличи основния лихвен процент за втори пореден месец заради бързо растящата инфлация, която достигна 9,9% през март.

С първи ръст за последните две седмици днес се отличи фондовата борса в Тайланд, където главният индекс SET нарасна с 4% до 754,83 пункта. Увеличението му е най-силното за последните над четири месеца, след като тайландската борса изгуби над 10% за последните две седмици заради сблъсъците между полицията и протестиращите срещу правителството демонстранти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:19 | 04.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още