fallback

Индексите в САЩ остават на червено*

Индексите остават в неутралната зона въпреки добрите икономически данни и финансови резултати на Citigroup

21:01 | 19.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Днешната борсова сесия в САЩ започна с предпазливи повишения за два от трите основни индекса, след като Citigroup обяви впечатляваща печалба от 4,4 млрд. долара за първите три месеца на тази година. Настроенията останаха противоречиви и в средата на сесията индексите остават на отрицателна територия.

Окуражаващи бяха и данните за индекса на водещите индикатори на Conference Board, който предсказва посоката на щатската икономика през следващите шест месеца. Той нарасна за 12-ти пореден месец през март и то повече от очакваното - с 1,4% на месечна база.

Стойността му за април възлиза на 109,6 пункта и е най-високата, откакто икономическият барометър на Conference Board започва да се изчислява през 2004 г. Това е добра новина, защото показва, че щатската икономика, която е най-голямата в света, ще продължава да се възстановява през тази година.

Най-много през март се подобряват компонентите на индекса, които следят ситуацията на пазара на труд и финансовите пазари. Именно подобряването на заетостта в неселскостопанските отрасли на щатската икономика е най-надеждният ориентир за подобряването на нейното състояние.

Въпреки добрите икономически данни и резултати на Citigroup тревогите на инвеститорите, породени от отправените срещу инвестиционната банка Goldman Sachs обвинения за измама с ипотечни ценни книжа, задържаха индексите на Wall Street близо до неутралната зона.

Индексът на 30-те най-големи и активно търгувани компании Dow Jones Industrial Average, се понижава с 0,1% до 11 008 пункта час след началото на търговията. Широкият S&P 500 губи 0,56% до 1 185 пункта, а на борсата Nasdaq индексът Nasdaq Composite губи най-много - 1,1 на сто до 2 454 пункта.

Акциите на финансовите компании поскъпват леко след силните разпродажби в петък, които понижиха цената на акциите на Goldman Sachs с близо 13%. По време на днешната сесия книжата на най-печелившата банка в историята на Wall Street поевтиняват с още 1% до 159,02 долара на Нюйоркската фондова борса.

След края на днешната борсова търговия в САЩ ще излязат финансовите резултати на технологичната компания IBM, която влиза в състава на индекса Dow Jones IA, а до края на седмицата своите тримесечни отчети ще публикуват още 10 компании от него.

*Актуално към 21:00 часа

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:42 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още