fallback

Немската BayernLB може да продаде собственика на MKB Юнионбанк

Досега бяха обявени планове за листване на MKB Bank през 2013, вече се обмисля неборсова продажба преди посочената година

13:42 | 19.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Втората по големина държавна банка в Германия - Bayerische Landesbank (BayernLB), обмисля да продаде унгарското си звено MKB Bank и води преговори с регулаторните органи на Европейския съюз (ЕС), които трябва да одобрят сделката, предаде Portfolio.hu.

MKB Bank е третата по големина кредитна институция в Унгария, като през септември миналата година тя увеличи до 94% дела си в капитала на българската МКБ Юнионбанк. MKB купи 60% от капитала на Юнионбанк през 2005 г. Миноритарни акционери в Юнионбанк са Юнион Груп и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР).

Чрез заплануваната продажба новоназначеният главен изпълнителен директор на Bayerische Landesbank Герд Хойзер се надява да подобри рентабилността на немската банка, която получи финансова помощ от 10 млрд. евро от провинция Бавария през миналата година и по този начин бе национализирана.

Предишният главен изпълнителен директор на BayernLB – Майкъл Кемер, подаде оставка през декември, след като австрийското правителство национализира ипотечния кредитор Hypo Alpe-Adria, за да го спаси от фалит. Това коства 3,3 млрд. евро на BayernLB, която бе мажоритарен собственик на Hypo Alpe-Adria преди национализацията с 67,1-процентен дял.

Провинция Бавария държи 95,8% от капитала на BayernLB, като новото ръководство на банката се надява чрез подобряване на своите финансови резултати да осъществи по-бързо смяна на собствеността.

Дейността на спасените от правителствата банки в Европа се регулира стриктно от регулаторните органи на ЕС, за да се гарантира, че получената от тях спасителна помощ няма да им даде нечестно предимство в бъдеще. Европейската комисия очаква BayernLB да предостави плана за своето преструктуриране.

Немската банка отчете годишна загуба за втора поредна година, като излезе на 2,63 млрд. евро загуба за 2009 г. в сравнение с отрицателен финансов резултат от 5,08 млрд. евро за 2008 г.

От Bayerische Landesbank намират продажбата на своя унгарски филиал MKB Bank за по-удачна от тази на немското си подразделение DKB Deutsche Kreditbank.

Ръководството на финансовата компания уточнява още, че не изключва възможността и да осъществи първоначалните си намерения за MKB Bank, които предвиждаха продажба чрез листване на фондовата борса във Франкфурт до 2013 г.

Ако обаче се наложи, ще се търси нов собственик чрез неборсова продажба по-рано от посочената година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:45 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още