fallback

Изригването на исландския вулкан – лошо за трафика, но добро за въздуха

Някои учени пък очакват скоро да изригне и друг, по-голям вулкан в Исландия

12:26 | 19.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Изригването на вулкана Еяфялайокул в Исландия предизвика паника във въздушния трафик на Европа, но от друга страна има позитивен ефект върху околната среда, пише унгарското издание portfolio.hu.

В резултат на масовите отменяния на полети количеството въглероден диоксид, отделено в атмосферата, силно е намаляло спрямо обичайното.

По изчисления на сайта informationisbeautiful.net Еяфялайокул отделя 15 хил. тона въглероден диоксид дневно, докато обичайното количество емисии на самолетите възлиза на 344 хил. тона.

Еяфялайокул е изригвал три пъти в новата история - през 920, 1612 и 1821-1823 г. При последното изригване вулканичната дейност е спирала за месеци и после се е подновявала, припомня Wall Street Journal.

Някои учени са притеснени, че изригването на Еяфялайокул може да доведе и до това на много по-големия съседен вулкан Катла. Последните три изригвания на Еяфялайокул са били последвани от изригвания на Катла в рамките на две-три години, а понякога и на един-два месеца.

Катла е един от най-наблюдаваните вулкани в Исландия. Върхът на вулкана се намира само на 24 км от този на Еяфялайокул. От последното изригване на Катла – през 1918 г., е изминало достатъчно време за натрупването на голямо количество магма, смятат вулканолози.

Група учени изследват като дългосрочен проблем влиянието на промените в климата върху вулканичната дейност. Според скорошни ранни етапи на проучванията е възможно със затоплянето на времето в Исландия и топенето на ледниците изригванията да стават по-чести.

Още по темата:

Въздушното пространство над Югозападна България временно отворено

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:14 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още