fallback

Първа седмична загуба за европейските борси от началото на март

Финансовите компании бяха засегнати най-силно от засилените разпродажби на акции

21:45 | 16.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Борсовите индекси на Стария континент завършиха петъчната сесия с резки понижения, като общоевропейският индекс Dow Jones Stoxx 600 заличи изцяло натрупаната по-рано през тази седмица преднина. Регионалният борсов измерител потъна с 1,6% до 267,92 пункта, което е най-силният му спад от 25 февруари насам, предаде Bloomberg.

В сравнение с нивото си на затваряне от миналия петък Dow Jones Stoxx 600, който включва публични компании от 18 западноевропейски страни, се е понижил с 0,7%. По-рано днес той се бе насочил към седми пореден седмичен ръст, но притесненията около фискалната криза в Гърция накараха инвеститорите да продават европейските си акции.

От началото на тази година Dow Jones Stoxx 600 е добавил 5,5% към стойността си.

Спекулациите, че правителството в Атина може да прибегне до спасителна финансова помощ от еврозоната и Международния валутен фонд този уикенд, понижиха с 1,6% до 1 995 пункта основният гръцки борсов индекс ASE. Най-силно от засилените разпродажби днес пострадаха акциите на финансовите компании на фондовата борса в Атина.

По-рано днес президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише изрази притеснение, че ситуацията с ликвидността на гръцките банки остава тежка и предупреди, че тя може да продължи да се влошава въпреки готовността на еврозоната и МВФ да отпуснат спасителна финансова помощ на Гърция, в случай че се наложи.

Националните борсови индекси във всички 18 западноевропейски пазари на ценни книжа се понижиха, без Исландия. Във Великобритания FTSE 100 отстъпи с 1,4% до 5 743,96 пункта, а немският индекс на сините чипове DAX загуби 1,8% до 6 180,9 пункта. Още по-силно с 1,9% до 3 986,63 пункта се понижи главният френски индекс CAC 40.

Финансовият сектор бе най-губещ в региона днес, след като стана ясно, че инвестиционната банка Goldman Sachs ще бъде съдена от финансовите регулаторни органи в САЩ за това, че е причинила загуби за около 1 млрд. долара на инвеститори чрез измама с ипотечни ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:35 | 30.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още