fallback

Китай стартира търговия с фючърси, първата сесия мина с голям успех

На борсата бяха пуснати четири фючърса върху основния индекс CSI 300, всички те поскъпнаха значително

09:32 | 16.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Дългоочакваният старт на фючърсната търговия в Китай бе даден официално днес, като в страната бяха разрешени сделки с фючърси върху основния индекс CSI 300. Всички четири вида на финансовия инструмент – с доставка през май, юни, септември и декември, привлякоха значителен инвеститорски интерес.

Въвеждането на търговия с фючърси върху индекси идва скоро след представянето на възможността за маржин сделки и къси продажби на фондовия пазар. То се разглежда като ключова стъпка по пътя на развитието и популяризирането на китайския финансов пазар, коментират от Market Watch.

За момента правилата относно това кой може да търгува с фючърси са доста строги и малък брой инвеститори ще могат да се възползват от новите инструменти, но анализаторите очакват постепенно входната бариера да бъде вдигната и фючърсите върху индекси да станат инструмент за масовия инвеститор.

Днес майският фючърс върху основния индекс CSI 300 поскъпва с около 1,2 на сто, а юнските контракти са с ръст от 2,2 на сто. Фючърс, който падежира през септември се търгува с повишение от 4 на сто до 3 534,20 пункта, а такъв с падеж през декември – с ръст от 5,2 на сто.

Инструментът, на чиято база са създадени фючърсите, е широкият борсов индекс CSI 300, в който се включват 300-те компании с най-голяма пазарна капитализация и най-активно търгувани акции в страната. Днес въпросният индекс се движи с понижение от около 0,8 на сто.

Според анализатори отстъплението се дължи на разпродажби, имащи за цел да осигурят средства за търговия с фючърси, което позволява на инвеститорите да следват целия пазар, без да носят рисковете на дадена отделна компания.

За момента изискванията за допускане до фючърсна търговия предвиждат кандидатът за това да има отворена сметка с поне 500 хил. юана, а маржин изискването е 15% за майските и юнските контракти и 18 на сто за септемврийските и декемврийските. Освен това в една сметка може да има максимум 100 фючърсни контракта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:01 | 01.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още