fallback

Цената на петрола се върна под 85 долара за барел

Скъпият долар и слабите икономически данни от САЩ доведоха до разпродажби при петролните фючърси

09:14 | 16.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола върви надолу за втори пореден ден, като падна под 85 долара за барел в часовете на днешната електронна търговия в Азия. Разочароващите икономически данни за пазара на труда в САЩ и индустриалното производство от вчера показаха, че енергийното потребление в най-голямата икономика на света ще се задържи под обичайните си нива в началото на тази година, предаде Bloomberg.

В същото време поскъпването на долара повиши цената на петрола и други суровини, които се търгуват в долари, а това намалява тяхната атрактивност като инвестиционна алтернатива за чуждите инвеститори. Щатският долар напредва срещу всички основни валути днес, с изключение на японската йена.

Инвеститорите потърсиха сигурността на американските пари, след като спекулации, че планът за спасяването на  Гърция на еврозоната и Международния валутен фонд няма да успее, отново излязоха на преден план.

За икономическия песимизъм днес допринесе и неочакваното увеличение на новите молби за помощи при безработица в САЩ през миналата седмица. Бройката им достигна най-високото си ниво от 20 февруари насам, което показва, че състоянието на пазара на труда в страната е неустойчиво.

Американският лек суров петрол с доставка през май поевтинява с 85 цента, или 1%, до 84,66 долара за барел по време на днешната електронна търговия на Нюйоркската петролна борса. Вчерашната сесия донесе на петролните фючърси понижение в цената от 33 цента до 85,51 долара за барел.

Междувременно на международната петролна борса в Лондон брентът с доставка през юни поевтинява с 63 цента, или 0,7%, до 86,96 долара за барел в часовете на днешната електронна търговия. Майските петролни фючърси, които изтекоха вчера, поевтиняха с 1,02 долара, или 1,2%, до 87,17 долара за барел.

От началото на тази седмица цената на петрола остава почти без промяна, след като завърши с ръст предишните две седмици.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:14 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още