fallback

Гърция прави стъпка към спасителния план

Премиерът Папандреу е поискал среща с ЕК и МВФ през следващата седмица в Атина

21:45 | 15.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Гръцкият премиер Георгиос Папандреу направи стъпка към задействане на спасителния пакет за страната в размер на 45 млрд. евро, искайки от Европейската комисия (ЕК) и Международния валутен фонд (МВФ) среща през следващата седмица в Атина.

Молбата на правителството идва след като по-рано днес доходността по 10-годишните облигации на Гърция отново достигна 7,3% – нивото отпреди 11 април, когато ЕК и МВФ обявиха спасителния план.

„Правителството осъзна, че пазарите не са склонни да се доверят на гръцката икономика”, смята Димитрис Даскалопулос, шеф на Федерацията на гръцките индустрии. „По-надеждно решение би било искането за незабавно задействане на спасителния план.”

Страната трябва да набере 11,6 млрд. евро до края на май, съобщава Bloomberg. Осигуряването на дългосрочните финансови нужди на страната пък изглежда като почти невъзможна задача.

Комисарят на Европейския съюз (ЕС) по икономическата и монетарната политика Оли Рен заяви, че Гърция настоява за разговори относно няколкогодишна програма от икономически мерки, която може да бъде финансово подкрепена.

Премиерът Папандреу е подчертал, че срещата в Атина не означава, че страната му ще поиска помощ. „Когато му дойде времето ще разберем дали спасителният план ще бъде активиран или не.”

Според Каролин Аткинсън, директор за външните отношения в МВФ, разговорите за фискалната политика в Атина лесно могат да преминат в дискусия за евентуален заем.

„Срещата може да изясни при какви условия ЕС и МВФ може да отпуснат помощта за Гърция”, смята Гиада Гиани, икономист в Citigroup Global Markets.

„Това е важна стъпка, която обвързва възможността за ползване на външно финансиране с осъществяването на структурни реформи”, обяснява той.

„Тези реформи вероятно далеч ще надхвърлят мерките, предприети досега от страната, които може да помогнат за намалявание на бюджетния дефицит през 2010, но не допринасят особено за дългосрочната платежна позиция на Гърция”, завършва Гиани.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:55 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още