fallback

ЕЦБ предупреждава за заплахата от глобалните дисбаланси

Според Европейската централна банка правителствата не правят достатъчно за връщане на световната иконимика на пътя на устойчивото развитие

20:17 | 15.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Дисбалансите в световната икономика, на чиито фон се разрази финансовата криза, заплашват да се проявят отново, осуетявайки глобалното възстановяване, предупреждава Европейската централна банка (ЕЦБ).

В своя иначе сдържан месечен бюлетин ЕЦБ недвусмислено издава опасенията си, че правителствата не правят достатъчно за връщане на световната иконимика на пътя на устойчивото развитие, въпреки международните инициативи през последната година, предава Financial Times.

От началото на финансовата криза глобалните дисбаланси, чиято роля за настъпването на кризата е обект на ожесточен дебат, се свиха. ЕЦБ обаче твърди, че това вероятно е временно.

Циклични фактори, допринесли за свиването, като ниските цени на петрола и суровините, сега обръщат посоката си.

Същевременно остават да действат структурните фактори, които допринесоха за дисбалансите, като желанието на страните да трупат резерви срещу бъдещи кризи и липсата на социална осигурителна мрежа в развиващите се азиатски икономики, което насърчи спестяванията.

Освен това разликите в темповете на растеж между страните се задълбочиха, като във все по-голям източник за растеж на световната икономика се превръщат експортно-ориентираните развиващи се иконимики, добавя ЕЦБ.

Централната банка твърди, че еврозоната остава много близко до състоянието на външен баланс, въпреки, че според мнозина икономисти големият търговски излишък на Германия ограничава растежа в останалата част на валутния съюз.

ЕЦБ заключава още, че завръщането на САЩ към растеж носи важни характеристики на предишни справяния с безработицата. Банката обаче не взема страна в дебата за валутната политика на Китай.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:12 | 14.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още