fallback

Предпазливо начало на сесията в САЩ след силния ръст в сряда

Скокът в новите молби за помощи при безработица и рекордният брой на принудително отнетите имоти разколеба Wall Street

17:58 | 15.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Днешната борсова сесия в САЩ започна с плахи и разнопосочни движения за трите основни индекса на Wall Street, след като новите молби за помощи при безработица се увеличиха неочаквано и стигнаха най-високото си ниво от края на февруари. 

Данните за индустриалното производство в страната също разочароваха, въпреки че то показа ръст за девети пореден месец през март.

Dow Jones Industrial Average, който обединява 30-те най-големи и ликвидни борсови компании в САЩ, се понижава с 0,1% до 11 120,01 пункта един час след началото на търговията.

Широкият индекс S&P 500 междувременно добавя 0,1% до 1 211,68 пункта, след като завърши сесията в сряда на ниво над 1200 пункта за първи път от септември 2008 г.

Единствено индексът на всички компании от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, успява да се откъсне от неутралната зона с по-съществен ръст от 0,3% до 2 153,20 пункта. Nasdaq Composite премина нивото от 2500 пункта в края на вчерашната сесия за първи път от юли 2008 г. насам.

Най-добре днес се представят акциите от финансовия сектор, докато тези от потребителския отстъпват.

Преди началото на днешната борсова търговия стана ясно, че новите молби за помощи при безработица в САЩ са нараснали с 24 хил. до 484 хил. през седмицата до 10 април. Изненадващото им увеличение се дължи отчасти на технически фактори, в това число Великденските празници през април, според Бюрото по трудова статистика в САЩ.

Икономистите обаче прогнозираха спад на новите молби за помощи при безработица до 440 хил. Данните за американската индустрия също не успяха да отговорят на пазарните очаквания. Индексът, който следи производството на мините, фабриките и компаниите за комунални услуги в страната, нарасна с 0,1% на месечна база през март, при очакван месечен ръст от 0,6 на сто.

За плахите движения на индексите допринесе и новината, че принудителните отнемания на жилища в САЩ са нараснали до рекордно високи нива през първите три месеца на тази година, което показва, че състоянието на пазара на имоти продължава да се влошава.

Новината за силния икономически ръст на Китай през първото тримесечие бе засенчена от подновените тревоги на инвеститорите за развитието на дълговата криза в Гърция. Според икономисти Атина трябва да привлече 240 млрд. евро до 2015 г. за погасяване на своя дълг, което е почти невъзможна задача. Morgan Stanley и Джордж Сорос на свой ред предрекоха края на еврото и Европейския съюз. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:13 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още