fallback

Прогнозират икономически ръст от 1,5 на сто в Германия тази година

Водещи икономисти предричат бавно възстановяване и слабо намаляване на безработицата

16:18 | 15.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Немската икономика ще продължи бавното си възстановяване, като ще нарасне с 1,5 на сто през тази година и с още 1,4 на сто през следващата, посочват водещи икономисти от Германия в редовния си доклад, предава АР.

Документът, който се изготвя от пет водещи икономически неправителствени организации в страната и правителството, посочва, че на хоризонта не се вижда силен икономически растеж.

Въпреки това обаче все още има „възходяща тенденция на икономиката след острия спад заради финансовата криза“, заяви Йохим Шайде при представянето на доклада.

Поръчките от големите индустриални компании са нараснали, експортът се възстановява, бизнес доверието е добро и не се наблюдават сериозни съкращения. На този фон броят на безработните е на нивото си от есента на 2008 година, посочи Шайде. „Това е изненадващо за почти всички анализатори“, смята той.

На това твърдение почиват очаквания за спад на безработицата до средно ниво от 7,9 на сто през следващата година.

Очакванията на анализаторите са, че бюджетният дефицит на Германия ще възлезе на 4,9 на сто от БВП през тази година, а през следващата ще намалее до 4,2 на сто. За САЩ пък се прогнозира ръст на БВП от 2,8 на сто тази и 2 на сто следващата година.

Според доклада, през тази година международната търговия ще се увеличи с 6,5 на сто, а световното производство ще нарасне с 2,9 на сто.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:38 | 07.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още