fallback

Силен икономически оптимизъм повиши азиатските борси

Добрите новини за трите най-големи икономики на света повишиха азиатските борси до 20-месечен връх

11:50 | 15.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Новината за силния двуцифрен икономически ръст на Китай и Сингапур през първото тримесечие на тази година донесе повишения на повечето фондови борси в Азия, като регионалният борсов измерител MSCI Asia Pacific се устреми към най-високото си ниво на затваряне от 1 август 2008 г.

Китайската икономика, която е третата по големина и най-динамично развиващата в света, нарасна с 11,9% на годишна база зa първите три месеца на тази година. Това е най-бързото темпо на ръст за последните близо три години, предаде Bloomberg.

Брутният вътрешен продукт на друга азиатска икономика – Сингапур, нарасна с рекордните 13,1 на сто за същите три месеца, а гуверньорът на Японската централна банка Масааки Ширакава изрази мнение днес, че опасността японската икономика отново да навлезе в период на рецесия почти е отминала.

За позитивните борсови настроения в Азия днес допринесоха и добрите икономически новини от САЩ от сряда, които показаха, че силният скок в продажбите на дребно и ниската инфлация ще подкрепят най-голямата икономика на света, която може да се възстанови по-бързо от очакваното през тази година.

Регионалният борсов индекс MSCI Asia Pacific, който обединява пазарите на ценни книжа в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се повишава с 0,7% до 129,20 пункта, което е най-високото му ниво за последните 20 месеца. Икономическият оптимизъм на инвеститорите повиши и цената на петрола над 86 долара за барел.

В Токио основният японски борсов индекс Nikkei 225 нарасна с 0,6% до 11 273,79 пункта, докато в Южна Корея Kospi напредна с 0,5% до 1 743,91 пункта, което е най-високото му ниво за последните 22 месеца. В Тайван Taiex нарасна с 0,9% до 8 171,94 пункта и стана най-добре представилият се индекс в региона днес.

Фондовата борса в Шанхай бе сред малкото в Азия, които завършиха сесията със спад, защото силният икономически ръст на Китай през първото тримесечие засили опасенията, че скоро предстои затягане на паричната политика на Китайската централна банка и фискалната политика на правителството в Пекин.

Широкият борсов индекс Shanghai Composite отстъпи съвсем леко с по-малко от 0,1% до 3 164,97 пункта, а индексът на най-големите и често търгувани борсови компании CSI 300 изгуби 0,3% до 3 394,6 пункта. Без промяна на ниво от 22 114,43 пункта остава главният индекс на борсата в Хонконг – Hang Seng.

Фондовата борса в Тайланд остана затворена за трети пореден днес, след като масови разпродажби през миналата седмица отнеха 7% от стойността на главния борсов индекс SET в рамките на пет сесии. Повод за това станаха сблъсъците между тайландската полиция и привържениците на опозицията през тази седмица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:39 | 26.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още