fallback

Бернанке пак със смесени оценки за възстановяването на икономиката на САЩ

Ще е необходимо още време за връщане на всички загубено по време на рецесията работни места, заяви председателят на Фед

19:46 | 14.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Щатската икономика ще продължи да се възстановява с умерено темпо тази година, но ще е необходимо още време за връщане на всички загубено по време на рецесията работни места, заяви в изказване пред Конгреса на САЩ председателят на Федералния резерв Бен Бернанке.

Темпът на възстановяване тази година ще зависи от потребителските разходи и от това дали компаниите инвестират достатъчно, за да компенсират изтеглянето на държавната подкрепа, е казал Бернанке, цитиран от Wall Street Journal.

Въпреки че се наблюдава известно подобрение на трудовия пазар, икономиката на щатите все още е засегната от високата безработица и слабия жилищен сектор. Бавният темп на възстановяване позволява на Фед да държи основната си лихва на нива близки до нулата.

През март продажбите на дребно са се повишили повече от очакваното, което дава силни сигнали, че доверието на потребителите расте. Потребителските цени обаче остават почти без промяна, а Бернанке е заявил, че очаква тази тенденция да продължи.

Той не е потвърдил отново, че Фед трябва да остави лихвата на рекордно ниското й ниво за продължителен период, но оценката му за икономиката остава смесена, както и през последните няколко месеца. Това индикира липса на промяна на перспективите на Фед, обратно на очакванията на някои инвеститори.

Бернанке е посочил, че е особено загрижен от факта, че през март 44% от безработните вече са били без работа в продължение на шест или повече месеца.

Той отново е подчертал скорошното си предупреждение, че законодателите трябва да започнат да планират как да намалят растящия бюджетен дефицит. Според него съществува риск дългът на страната да надхвърли 100% от БВП през 2020 г.

На въпрос от конгресмените относно валутния курс на юана, поддържан от Пекин, Бернанке е заявил, че САЩ трябва да продължи да оказва натиск върху Китай по отношение на валутната политика на азиатската страна.

По думите му Китай също ще има полза от по-гъвкав курс на юана. Според него, в комбинация с други действия на китайското правителство, поскъпването на юана ще насърчи вътрешното потребление в Китай.

Бернанке обаче не се е съгласил със становището, че Конгресът трябва да потърси законодателно решение, което да принуди Белия дом да предприеме действия по въпроса. Отношенията на САЩ и Китай са сложни, е заявил председателят на Фед, а валутната политика на Китай е следствие от различни икономически и политически причини.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:58 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още