fallback

Отчетите на JPMorgan предизвикаха силен ръст на Wall Street

Акциите на JPMorgan и Intel поскъпват с близо 3% в началото на сесията

18:02 | 14.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Добрите финансови резултати за първото тримесечие на инвестиционната банка JPMorgan, която влиза в състава на Dow Jones IA, предизвикаха силен ръст на щатските индекси в началото на днешната сесия.

За това помогнаха и данните за големия скок на продажбите на дребно в САЩ през март, както и добрите тримесечни отчети на технологичната компания Intel, които бяха публикувани след вчерашната сесия.

Индексът на 30-те най-големи и най-ликвидни борсови компании в САЩ Dow Jones Industrial Average се повишава с 0,5% до 11 071,57 пункта час и половина след началото на търговията.

Междувременно широкият индекс S&P 500 напредва с 0,5% до 1 203,06 пункта, а индексът на компаниите от борсата Nasdaq – Nasdaq Composite, нараства най-силно с 0,8% до 2 485,25 пункта.

Най-добре се представят технологичните и финансовите компании, докато тези от здравния сектор, както и нецикличните потребителски компании, поевтиняват.

Акциите на банката JPMorgan Chase поскъпват с 2,9% до 47,20 долара за акция на Нюйоркската фондова борса, след като стана ясно, че е излязла на печалба от 3,3 млрд. долара за първото тримесечие на тази година, което е с 55% над положителния финансов резултат за същия период на 2009 г.

Книжата на американския производител на микропроцесори Intel също поскъпват с близо 3% до 23,43 долара на борсата Nasdaq, след като печалбата й отчете четирикратен ръст през първото тримесечие на тази година и възлезе на 2,4 млрд. долара.

Преди началото на днешната сесия стана ясно, че продажбите на дребно в САЩ са нараснали пет пъти повече от очакваното през март с 1,6% на месечна база, докато инфлацията остава стабилна.

Малко след това излязоха и данни за запасите от готова продукция на фабриките и веригите за търговия на едро и дребно в САЩ. Те отчитат четвърти ръст за последните пет месеца, като се увеличават с 0,5% на месечна база през февруари, след като нараснаха с 0,2 на сто през януари.

Тези данни са добър ориентир за бизнес разходите в бъдеще, защото компаниите са склонни да закупят нови стоки тогава, когато складовите им запаси са на изчерпване.

Малко по-късно днес председателят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке ще свидетелства пред Конгреса за икономическите перспективи пред САЩ и ще излезе доклада, известен като „Бежова книга“, за състоянието на американската икономика на регионално ниво.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:00 | 28.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още