fallback

Португалия продаде успешно държавни книжа за 2 млрд. евро

Емисията бе пласирана успешно, след като ЕК одобри плана на Португалия за намаляване на бюджетния дефицит

17:29 | 14.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Португалското правителство пласира успешно емисия държавни ценни книжа (ДЦК) с двугодишен и десетгодишен матуритет за общо 2 млрд. евро, след като Европейската комисия (ЕК) одобри плана на страната за намаляване на бюджетния дефицит.

Въпреки засиления интерес на инвеститорите към португалските облигации лихвата по десетгодишните облигации се повиши след аукциона, а спредовете на вторичния пазар се разшириха, предаде Ройтерс.

Португалското правителство е получило поръчки за покупката на държавни облигации с падеж през 2020 г. за 1,195 млрд. евро при средна доходност от 4,340%, и поръчки за двугодишни ДЦК за 805 млн. евро и доходност от 1,715%.

Правителството на европейската страна се надяваше да привлече около 1,5-2 млрд. евро от днешния аукцион.

Според икономисти резултатът от него показва, че Португалия няма да има трудности при издаването на нови дългови емисии.

ЕК одобри днес плана на португалското правителство да намали бюджетния си дефицит до 2,8% от брутния вътрешен продукт през 2013 г. в сравнение с 9,4% за 2009 г. Целта бе определена като амбициозна, но все пак ЕК предупреди, че може да се наложи Португалия да направи допълнителни съкращения на фискалните си разходи.

Правителствените мерки предвиждат намаляване на заплатите в публичния сектор и премахване на някои данъчни облекчения за домакинствата и компаниите.

Въпреки успешния аукцион рисковата премия по десетгодишните португалски ДЦК нарасна с 5 базисни пункта след неговия край до 129 базисни пункта. Това означава, че за да предпочетат португалските ДЦК пред немските със същия падеж, инвеститорите изискват допълнителна доходност от 1,29 процентни пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:16 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още