fallback

Сорос предупреди за „спирала на дълговете“ в Гърция

Милиардерът смята, че предложените от еврозоната и МВФ кредити трябва да са на много по-ниска от 5% лихва

11:31 | 14.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Милиардерът Джордж Сорос предупреди, че спасителните кредити от над 40 млрд. евро, предложени от еврозоната и МВФ на Гърция, може и да се окажат недостатъчни за излизане на страната от кризата.

Според специалиста предложението е „само малка стъпка“, която няма да спре Атина по пътя към попадането в „спирала на дълговете“, предава AFP.

Инвеститорът, който през 1992 година изкара Великобритания от валутнокурсовия механизъм, предхождащ въвеждането на еврото, е убеден, че предложението за отпускане на кредити за Гърция при лихви под пазарните е правилна идея.

Лихва от 5 на сто обаче според него е твърде висока и кредитирането трябва да се прави на още по-ниско ниво. Освен това Европейският съюз би трябвало да създаде гаранционен механизъм, който да позволи на Гърция, а и на други страни, да заемат средства при „по-благоприятни условия“.

Вчера Гърция успя с лекота да пласира две краткосрочни емисии облигации, като те дори бяха презаписани и вкараха 1,56 млрд. евро в хазната. Това обаче е съвсем малка част от нуждите на правителството до края на годината над 56 млрд. евро.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:47 | 13.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още