fallback

Бразилия може да надмине Германия по продажби на автомобили тази година

Автомобилният пазар в Бразилия ще спечели от по-добрите условия за кредитиране на банките

17:27 | 13.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Продажбите на автомобили в Бразилия ще се увеличат през тази година с облекчаването на условията за кредитиране на банките. Две отделни изследователски компании прогнозират, че автомобилният пазар в най-голямата икономика в Южна Америка може да задмине немския през тази година и да се превърне в четвъртия по големина на света, предаде Bloomberg.

Намаляването на лихвените проценти по ипотечните и потребителски кредити в Бразилия ще направи покупката на жилище и автомобил по-достъпна за повече потребители в страната, която има население от около 206 млн. души. За сравнение Германия има население от 82 млн. души.

Потенциалните купувачи на нови автомобили в Бразилия са се увеличили с 50% през последната година, по данни на изследователската компания IHS Global Insight. Нейният доклад, както и този на J.D. Power & Associates показва, че продажбите на автомобили в Бразилия ще засенчат тези в Германия до края на 2010 г.

В момента Бразилия е на пето място в света по продажби на автомобили, а преди нея се нареждат Китай, САЩ, Япония и Германия. През 2009 г. Китай изпревари САЩ и стана най-големият пазар на автомобили в света. В началото на този век Германия заемаше третото място след САЩ и Япония.

Продажбите на автомобили в Бразилия възлязоха на 3,1 млн. единици през 2009 г. в сравнение с 4 млн. в Германия, по данни на J.D. Power. Изследователската компания очаква за тази година те да се увеличат до 3,4 млн., а тези в Германия да намалеят до 3 млн.

През миналата година немското правителство създаде програма за насърчаване на продажбите на нови, по-икономични автомобили, в рамките на която домакинствата можеха да получат до 2 500 евро данъчен кредит.

От IHS Global Insigh очакват Германия трайно да остане зад Бразилия по продажби на автомобили до пет години, като не изключват възможността най-голямата икономика в Европа да си възвърне четвъртото място през 2011 г. От J.D. Power прогнозират, че Бразилия ще заеме трайно четвъртото място още през тази година.

Продажбите на леки автомобили в Бразилия се увеличиха с 28% на годишна база през март до над 274 хил. единици. Най-големи са продажбите на Volkswagen, следвана от Fiat, General Motors и Ford.

Бразилската икономика може да нарасне с 6,4% през тази година според Goldman Sachs, което ще бъде най-силното й темпо на ръст за последните две десетилетия. За това ще допринесат и инвестициите на местните и чуждестранни автомобилни компании, които могат да нараснат до рекордни нива през тази година.

Само преди две години бразилските банки са отпускали заеми за покупката на автомобил с максимален срок от 36 месеца и лихва от около 37 на сто. Сега обаче лихвата е паднала до около 25%, а срокът се е увеличил до повече от 80 месеца. Това означава, че 16% от бразилците могат да си позволят нова кола, а не 10%, както преди две години.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:30 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още