fallback

Азиатските борси се оцветиха в червено, с изключение на Китай

Силен спад от около 1% записаха индексите в Япония и Тайван

12:00 | 13.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Почти всички пазари на ценни книжа в азиатския и тихоокеанския регион завършиха днешната търговия с понижения след началото на отчетния сезон в САЩ в понеделник. Понижението на цените на металите смъкна цената на акциите на компаниите от добивния сектор в региона, предаде Bloomberg.

Регионалният индекс MSCI Asia Pacific, който следи фондовите борси в десет азиатски страни, Австралия и Нова Зеландия, се понижи за първи път през последните три сесии. Той отстъпи с 0,5% до 127,6 пункта главно заради силния спад при производителите на суровини в неговия състав.

От началото на тази година регионалният борсов измерител се е повишил с 6 на сто.

Финансовите резултати на най-големия щатски производител на алуминий Alcoa през първите три месеца на тази година се оказаха малко по-лоши от пазарните очаквания. Продажбите на компанията, която е в индекса Dow Jones IA, възлязоха на 4,9 млрд. долара, а не както се очакваше на 5,23 млрд. долара, въпреки че цената на алуминия се е увеличила с 57% на годишна база през първото тримесечие.

Силен спад от 0,8% до 11 161,23 пункта записа индексът на сините чипове на борсата в Токио Nikkei 225 заради разпродажбите при компаниите износителки. Днес стана ясно, че цените на ниво производител в Япония са отчели спад от 1,3% на годишна база през март, което е 15-ти пореден годишен спад.

Още по-силно - с 1,1% до 8 029,73 пункта, отстъпи тайванският индекс Taiex. Междувременно на борсата в Южна Корея широкият индекс Kospi завърши без промяна на ниво от 1 711, а в Хонконг Hang Seng се понижи с 0,2% до 22 103,53 пункта.

В Австралия индексът на бизнес доверието на National Australia Bank се понижи от 19 пункта за февруари до 16 пункта през март, което е знак за влошаване на оценката на местните компании за икономическата среда. Основният австралийски борсов индекс се понижи с 0,7% до 4 952 пункта, а в Нова Зеландия NZX 50 отстъпи с 0,1% до 3 309,93 пункта.

В Тайланд фондовата борса бе затворена днес, след като главният индекс SET се понижаваше стремглаво през последната седмица заради кървавите сблъсъци между тайландската полиция и привържениците на опозицията. Той изгуби 7% от стойността си за седемте дни до края на вчерашната борсова сесия.

Сред малкото пазари на ценни книжа в региона, които отчетоха ръст днес, се нареди фондовата борса в Шанхай, където широкият индекс Shanghai Composite нарасна с 1,2% до 1 238,22 пункта. Китайският президент Ху Дзинтао бе категоричен по време на вчерашната си среща с американския си колега Барак Обама, че Пекин няма да се поддаде на силния външен натиск за поскъпване на юана.

В отговор на многобройните призиви Китай да премахне фиксирания курс на юана към щатския долар, Ху Дзинтао заяви, че Китай ще се съобрази със собствените си икономически интереси. Евентуалното поскъпване на юана през тази година може да подкрепи други азиатски валути като южнокорейския вон, сингапурския долар и индонезийската рупия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:08 | 25.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още