fallback

Lehman Brothers прикривали риска чрез компания в сянка

Години наред рискови инвестиции били прехвърляни към баланса на Hudson Castle, за да не влошават резултатите на банката

11:47 | 13.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Година и половина след банкрута на американската инвестиционна банка Lehman Brothers продължават да излизат все по-интересни факти около начините, по които е действала финансовата институция. Поредният пример за това е разкритието, че голяма част от рисковите инвестиции са минавали през малка компания, останала далеч от погледите на пазарите.

В годините преди банкрута от Lehman са използвали компанията, „другото аз“ на банката, както описва ситуацията бивш неин трейдър, за да изкарват част от рисковите си инвестиции от своя баланс, показва разследване на The New York Times.

Компанията, наречена Hudson Castle, е играла изключително ключова, задкулисна роля за Lehman Brothers, става ясно от вътрешни документи и разговори с бивши служители. Тази връзка повдига нови въпроси относно степента, до която Lehman са прикривали финансовото си състояние преди банкрута.

Самата компания Hudson Castle е била независима бизнес единица, която обаче е била силно обвързана с Lehman. Години наред бордът на директорите й е бил контролиран от Lehman, които са държали и 25% от капитала на фирмата. Освен това редиците й са били пълни с бивши служители на банката.

До този момент обаче от Lehman Brothers не бяха обявили нищо от тази информация.

Фирми като Hudson Castle са основна част от финансовата система на САЩ, като те действат в „сянката“ на Wall Street и до голяма степен остават извън обхвата на банковите регулатори. Такива схеми позволяват на банките да разменят инвестиционни продукти за кеш, за да финансират операциите си.

В много случаи обаче това се прави с цел манипулиране на отчетите и постигането на една основна цел – самите отчети и финансови позиции на банките да изглеждат далеч по-силни, отколкото са всъщност.

Според някои анализатори подобни сделки са помогнали на Lehman и други банки временно да прехвърлят рискови инвестиции, обвързани с високорискови ипотеки или търговски площи извън балансите си. Дори сега много от големите банки продължават да вършат същото, предоставяйки недостоверна информация за финансовото си състояние, твърдят анализаторите.

Парадоксалното в случая е това, че в повечето подобни операции няма нищо незаконно. Това е и причината регулаторите все още да проучват т.нар. креативни счетоводни практики, за да могат по някакъв начин да променят рамката и да им противодействат.

При някои от сделките си Lehman е прекрачил границата и се е стигнало до по-сериозно подвеждане на инвеститорите, става ясно от разследването. В дадени моменти банката е прехвърляла инвестиции за над 1 млрд. долара, като липсва информация за цялостния обем на транзакциите.

Историята на Lehman и Hudson Castle датира от 2001 година, точно когато започва да се надува имотният балон. Тогава банката инвестира 7 млрд. долара в закупуването на малка финансова компания – IBEX Capital Markets, която впоследствие бива преименувана.

От самото начало Hudson Castle се превръща в сянка на Lehman, като според вътрешен меморандум, до който вестникът е достигнал, целта на компанията е била да служи „като вътрешен и външен пазач за всички бизнес активности, осъществявани от банката“.

Идеята, според меморандума, е била чрез Hudson Castle банката и нейните клиенти да имат достъп до финансиране, без да се поема „основен риск“, в случай че се стигне до загуби. Така трябвало да се намали и „моралното задължение“ на Lehman да оказва подкрепа на задбалансовите си инвестиционни схеми.

Авторът на този меморандум – Кайл Милър, получил поста президент на Hudson Castle и взел със себе си няколко от изявените служители на банката. Към момента обаче Милър отказва коментар на случилото се и не е пожелал да даде интервю за вестника.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 08:31 | 12.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още