fallback

Цената на петрола с пета поредна сесия на спад

Отстъплението на долара и еуфорията около Гърция от вчера не успяха да прекъснат негативната серия за суровината

08:37 | 13.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Цената на петрола отстъпи по време на вчерашната борсова сесия, което доведе до удължаване на негативната серия до пет поредни дни. Спадът дойде въпреки поевтиняването на американския долар, което подкрепи петрола при старта на седмичната търговия.

Въпреки оптимизма, с който стартира новата седмица, котировките не удържаха повишението си и завършиха сесията със спад. Той възлезе на 0,7 на сто до цена на затваряне на борсата в Ню Йорк от 84,34 долара за барел. През нощта черното злато губи още 0,4 на сто до 84,01 долара за барел.

Спадът в цената на петрола се дължи на очакванията за нов ръст на запасите в САЩ, посочват анализатори, цитирани от Bloomberg. Прогнозите са, че данните ще покажат ръст на запасите за 11-та поредна седмица, което е сигнал за слабо търсене.

Разпродажбите бяха подхранени и от изказване на енергийния министър на Катар Абдула Бин Хамад ал-Атиях, който вчера обяви, че запасите от петрол са „най-големите в историята“ и че няма недостиг на предлагане на суровината.

На борсата в Лондон вчера цената на петрола с доставка през май се понижи с минималните 6 цента до 84,77 долара за барел. Тази сутрин суровината остава стабилна, губейки още 11 цента до 84,66 долара за барел.

По този начин петролът от сорта брент достигна по-високи ценови нива от лекия суров петрол за пръв път от 21 декември насам. Премията между двата сорта за контрактите с доставка през май достига 64 цента в полза на търгувания в Лондон брент.

През изминалото денонощие на финансовите пазари основно влияние продължи да оказва новината за готовността на еврозоната и МВФ да кредитират Гърция с над 40 млрд. евро, за да я спасят от кризата.

На фона на това, както и заради силни тримесечни отчети, американският борсов индекс Dow Jones Industrial Average успя да премине над ключовото ниво от 11 хил. пункта.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 07:17 | 10.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още