fallback

Полша няма да бърза с избора на нов управител на централната банка?

Това предлага временно поелият функциите на президент Бронислав Коморовски, според други мнения обаче бързането е наложително

20:05 | 12.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Полша няма причини да бърза с определянето на нов управител на централната си банка след гибелта на досегашния първи банкер Славомир Скшипек, който бе на катастрофиралия в събота самолет на делегацията на полския президент Качински. Такова е мнението на председателят на парламента на страната Бронислав Коморовски, който временно изпълнява функциите на президент.

Въпреки това обаче по въпроса има неяснота, тъй като изказването на Коморовски противоречи на призива за незабавен избор на нов шеф на централната банка, предава Bloomberg.

„Ако не бъде номиниран и одобрен от парламента нов управител, няма да има никакъв начин да се състои следващото заседание (на централната банка) за лихвите”, насрочено за 27-28 април. Това каза по-рано в понеделник Дариуш Филар, член на Съвета за монетарна политика към централната банка и икономически съветник на министър-председателя Доналд Туск.

Според него избирането на нов ръководител на институцията е от жизнено важно значение за продължаване на монетарната политика на Полша.

На 9 април централната банка се намеси на валутните пазари за първи път от много години насам, изкупувайки основно евро, за да снижи растежа на злотата, която поскъпна с над 6% в първите месеци на годината.

Тогава институцията намекна, че е решено кога да бъде започнат процесът по повишаване на основните лихви от сегашното им рекордно ниско ниво при 3,5%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:31 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още