fallback

С над 30% скочиха инвестициите във ВЕИ за първото тримесечие

Най-значителен дял имат инвестициите на компаниите в нови вятърни електроцентрали

21:00 | 12.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Инвестициите във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) по целия свят са се увеличили с 31% през първите три месеца на тази година спрямо същия период на 2009 г., главно заради силния интерес към проектите за производство на електроенергия от вятър, предаде Bloomberg.

Това показа последното проучване на базираната в Лондон консултантска компания New Energy Finance.

Разходите на компаниите по света за добив на вятърна, слънчева или геотермална енергия възлизат на 27,3 млрд. долара през първото тримесечие в сравнение с 20,8 млрд. долара, инвестирани преди година. От тях най-голяма част, или 14,1 млрд. долара, се падат на вятърните електроцентрали.

Всички нови проекти са били финансирани с емитирането на нови акции или дялово инвестиране.

Инвестициите във възобновяеми енергийни източници в Китай нарастват най-много до 6,5 млрд. долара, което е с 24% повече спрямо първото тримесечие на 2009 г.

Според експертите на New Energy Finance новите инвестиции в проекти за производството на енергия от възобновяеми източници ще отбележат рекордна стойност до края на тази година. Очакванията им са, че те могат да нараснат до 175-200 млрд. долара в сравнение със 162 млрд. долара за 2009 г.

В края на миналата година експертите на New Energy Finance прогнозираха, че България застрашава лидерството на Чехия при производството на соларна енергия в Източна Европа.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 14:21 | 29.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още