fallback

Борсата и валутата на Полша поеха нагоре въпреки трагедията

Основният борсов индекс WIG-20 напредва с 0,6 на сто, злотата поскъпва с 0,4 на сто спрямо еврото

10:47 | 12.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовият пазар в Полша стартира седмицата с оптимизъм въпреки ужасяващата самолетна катастрофа от събота, която отне живота на президента на страната, на ръководителя на централната банка и на голям брой други високопоставени фигури.

Индексът на сините чипове на борсата в страната WIG-20 се повишава с 0,6 на сто в първия час на търговията, достигайки 2 567 пункта. Валутата на страната пък – полската злота, поскъпва с 0,4 на сто спрямо еврото до 3,8741 злоти за едно евро.

Злотата поскъпва и спрямо долара, като достига 2,8410 злоти за долар.

„Въпреки че е изключително трагично, не смятаме, че това събитие заплашва политическата и финансовата стабилност на Полша по някакъв фундаментален начин“, обяви Магдалена Полан, главен икономист на Goldman Sachs, цитирана от Market Watch.

Припомняме, че в събота самолетът на полския президент се разби малко преди кацане в Русия, като загинаха над 96 души. Сред тях освен президента Лех Качински и неговата съпруга, са били още началникът на президентския кабинет, ръководителят на централната банка, 15 депутати, сенатори и други официални лица.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:49 | 08.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още