fallback

Спасяването на финансовата система на САЩ ще струва "едва" $89 млрд.

Предишните очаквания бяха за поне 350 млрд. долара, разходът е по-нисък дори от този, заделен при предишната голяма криза

09:23 | 12.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Разходите на американското правителство за спасяване на финансовата система ще възлязат на едва 89 млрд. долара, което е доста по-малко от предишните прогнози, се казва в информация на Wall Street Journal.

В случай че очакванията се окажат точни, това означава, че при настоящата криза данъкоплатците в САЩ ще заплатят с 42 на сто по-малко, отколкото е струвал изходът от предишната голяма криза – тази от края на 80-те години на миналия век.

Едва преди година, през април 2009, анализ на американския Конгрес показа, че плановете за спасяване на финансовата система ще струват на данъкоплатците 356 млрд. долара.

В новите данни обаче не е включена очакваната загуба на контролираните от правителството ипотечни кредитори Fannie Mae и Freddie Mac, която според експертни оценки ще възлезе на колосалните 370 млрд. долара до 2020 година.

За момента властите в САЩ очакват да постигнат печалба от 8 млрд. долара от инвестициите в банковия сектор на страната, където бяха налети 245 млрд. долара.

По информацията на Wall Street Journal за момента не е направен коментар от страна на финансовото министерство.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:42 | 27.08.22 г.
fallback
Още от Свят виж още