fallback

Европа спасява Гърция, помощта е 30 млрд. евро

Финансовите министри от еврозоната се споразумяха да отпуснат кредит при 5% лихва, МВФ ще се включи с още 10 млрд. евро

22:48 | 11.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Финансовите министри на страните от еврозоната одобриха план за кредитиране на Гърция с 30 млрд. евро. На този етап обаче се подчертава, че все още планът за помощ няма да бъде вкаран в действие, предава Ройтерс.

Очаква се Международният валутен фонд (МВФ) също да се включи в операцията, заделяйки поне 10 млрд. евро в първата година на подпомагане. Това превръща спасяването на Гърция в най-мащабната международна финансова операция по спасяването на отделна страна.

„С днешното решение Европа изпраща много ясно послание, че никой вече няма да може да си играе с общата ни валута, никой няма да си играе с общата ни съдба”, посочи премиерът на Гърция Герогиус Папандреу.

Финансовите министри от 16-те страни от еврозоната са стигнали до решението, използвайки рядък начин за комуникация – чрез телефонна конферентна връзка. Съгласно плана Гърция ще получи кредити от страните от еврозоната и от МВФ на лихви, по-ниски от пазарните.

Според финансовото министерство на Гърция е логично да се очаква спасителният пакет да достигне размер от 80 млрд. евро за срок от три години. Това прави помощта, заделена за спасяване на Мексико и Аржентина от страна на МВФ, да изглежда нищожна, коментира CNBC.

Европейският комисар по въпросите на икономиката и монетарните въпроси Оли Рен обяви, че от еврозоната ще бъдат отпуснати тригодишни кредити при лихва от 5 на сто. Това е доста по-ниско от пазарните лихви, които към момента са в размер на 7,3 на сто.

Очакванията са с подобен ангажимент доверието към Гърция да се завърне и инвеститорите отново да подхождат оптимистично към правителствените облигации на страната.

Рен заяви още, че разговорите по координацията с МВФ ще започнат още в понеделник.

От гръцка страна заявяват, че правителството ще реши в рамките на няколко дни дали да се възползва от спасителния план. Това щяло да зависи от пазарните лихви, при които Атина може да пласира държавните си емисии.

За вторник е насрочен аукцион за гръцки краткосрочни облигации и може би тогава може да се очаква решение по въпроса какво ще предприеме Гърция. Като цяло, до края на май страната трябва да си осигури 11 млрд. евро, а за цялата година нуждите възлизат на цели 53 млрд. евро.   Още по темата:

Fitch понижи рейтинга на Гърция с две деления Сорос: Германия може да спаси Гърция, ако даде кредит с лихва под пазарната UBS: Възможно е Гърция да помоли за спасителна помощ от МВФ още този уикенд

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:24 | 11.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още