fallback

Полсън: Поскъпването на юана ще осигури на Китай контрол върху инфлацията

Развързването на китайската валута ще стимулира и местното потребление

14:41 | 10.04.10 г.
Автор - снимка
Създател

Поскъпването на юана ще даде на Китай „ценен” инструмент за контрол над инфлацията в най-бързорастящата икономика в света, смята бившият финансов министър на САЩ Хенри Полсън.

Поскъпването на китайската валута също така ще стимулира местното потребление, е казал той.

Коментарът на Полсън идва след нарасналите спекулации, че Китай ще се откаже от фиксирания курс на юана към долара, предава Bloomberg.

От юли 2008 страната поддържа курс от около 6,83 юана за долар.

Китай отчете търговски дефицит за март за пръв път от шест години, което ще помогне в усилията на страната да омаловажи ролята на фиксираната си валута за глобалните икономически дисбаланси.

В четвъртък финансовият министър на САЩ Тимъти Гайтнър направи неочаквана визита в Пекин във връзка с валутната политика.

„Китай извлече огромни изгоди от реформите, които проведе, и от това, че се отвори към света”, е заявил Полсън. „Аз мисля, че страната трябва да продължи с реформите, като валутната политика е една от тях.”

Американски законодатели настояват президентът Обама да обяви Китай за страна, манипулираща валутата си, и призоваха администрацията чрез заплахата от търговски санкции да сложи край на фиксирания курс на юана, който дава нечестно предимство на китайските износители.

„Безпокойството на САЩ е голямо”, твърди Полсън. Общественият натиск върху Китай обаче усложнява решението на проблема, добавя той.

Изказването му намери отклик в думите на Лонг Йонгту, бившият главен преговарящ от страна на Китай при преговорите за влизане на страната в Световната търговска организация (СТО).

Според него колкото повече външен натиск се упражнява върху Китай, толкова по-трудно става за страната да реши проблема вътрешно.

„Въпросът с курса на валутата е суверенен за всяка страна. Китай със сигурност ще направи своя избор”, смята той.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 05:46 | 09.09.22 г.
fallback
Още от Свят виж още